Kedden hagyják jóvá az uniós hitelkeretet

Vágólapra másolva!
Az EU kedden dönt a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelről. Közben Veres János azt hangsúlyozta, hogy az IMF-fel és a Világbankkal közösen adott hitel biztonságot ad. A kormányszóvivő az IMF-szerződés fő elemei nyilvánosak.
Vágólapra másolva!

Az EU pénzügyminiszterei keddre tervezik a 6,5 milliárd eurós hitelkeret jóváhagyását Magyarország számára - mondta az Európai Bizottság szóvivője, Amelia Torres pénteken Brüsszelben.

A hitelkeret a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezte, összesen 25,1 milliárd dolláros védőháló része, amelyhez az IMF 15,7 milliárd dolláros, 17 hónapig készenlétben tartott hitelkerettel, és a Világbank 1,3 milliárd dollárral járul hozzá. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan jövő hét csütörtökön hagyja jóvá a maga részét.

A keddi értekezleten az EU-pénzügyminiszterek várhatóan azt is jóváhagyják, hogy megkétszerezzék, 25 milliárd euróra emeljék az EU kölcsönlehetőségét a folyómérleggondokkal küzdő tagországoknak.

Veres: a 20 milliárd eurós hitel biztonságot ad

A nemzetközi pénzügyi szervezetek által rendelkezésre bocsátott 20 milliárd euró összegű készenléti hitel biztonságot ad, hiszen az állam jövő évi törlesztési kötelezettsége kevesebb, mint 3 milliárd euró, ugyanakkor a lakosságé és az üzleti szektoré közel 27 milliárd - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

A magyar bankrendszer tagjai szenvedői és nem okozói a pénzügyi válságnak, nincs kitettségük az úgynevezett subprime válságban - felelte a szakszervezetek felvetésére a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a kormány tervei között nem szerepel a készenléti hitel lehívása, annak nagyságrendje biztonságot nyújt, ha támadás éri a magyar pénzügyi eszközöket, a forintot, az állampapírpiacot - jelentette ki a pénzügyminiszter. Jelezte azt is, hogy háttérként a magánszféra számára is biztonságot jelent a készenléti hitel, hiszen nincs garancia arra, hogy az általuk törlesztendő 27 milliárd euró összegű devizához könnyedén hozzáférnek.

A munkaadói oldal nevében Ungvárszky Ágnes, az oldal szóvivője üdvözölte a nemzetközi pénzügyi szervezetek által felkínált hitelkeretet. Az MGYOSZ képviselője felvetette: most érkezette el az idő a képviselők költségtérítéséről, a pártfinanszírozásról és a korrupció elleni intézkedésekről szóló törvényeket újra napirendre tűzni és azokat megalkotni.

Budai: Az IMF-megállapodás minden fő eleme nyilvános

Alaptalanok azok az ellenzéki felvetések, amelyek szerint a kormány nem ad tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval körvonalazódó megállapodással kapcsolatban; a dokumentum fő elemei már most hozzáférhetőek a Pénzügyminisztérium honlapján - közölte pénteki online kormányszóvivői tájékoztatóján Budai Bernadett. A főbb adatokat tartalmazó dokumentumot az oldalon belül a közlemények link alatt a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank stabilizációs erőfeszítései cím alatt lehet megtalálni.

A kormányszóvivő kijelentette: a keddi ötpárti egyeztetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, hogy nyitott a konzultációra, tehát bármikor kész a parlamenti bizottságok előtt vagy bármely más fórumon tájékoztatni a képviselőket arról, hogy a válságkezelő csomag milyen elemeket tartalmaz.

Budai emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa várhatóan november elején tárgyalja a megállapodást. A kormány a végleges megállapodás életbe lépése után teljeskörű tájékoztatást ad majd a parlamenti képviselőknek. Erre a tájékoztatásra várhatóan az Országgyűlés bizottságaiban kerül majd sor.