Vágólapra másolva!
Egy amerikai és egy spanyolországi üzemét kénytelen bezárni a Holcim, a harmadik negyedév romló eredményei miatt. Ez 300 millió frankba kerül, ezért a negyedik negyed sem lesz fényes.
Vágólapra másolva!

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező svájci Holcim építőanyagipari konszern adózott eredménye 23 százalékkal 673 millió svájci frankra (567 millió euró) csökkent a harmadik negyedévben. Ez jóval alatta marad a múlt év azonos időszakának 877 millió frankos eredményének, és elmarad a szakértői várakozásokban szereplő 714 millió eurós adattól is.

Az eredmény romlásában a vállalat bejelentése szerint a nyersanyag- és az energiaárak emelkedése, illetve a svájci frank dollárhoz, fonthoz képest történt erősödése játszott közre. A Holcim ezeket a tényezőket nem tudta áremeléssel ellensúlyozni. A a csökkenő kereslet miatt bezárja egy-egy gyárát az Egyesült Államokban és Spanyolországban, és felfüggeszti kapacitásbővítő terveinek végrehajtását.

Az árbevétel alapján a világ első három cement- és építőanyagipari cége között található Holcim forgalma 5 százalékkal 6,91 milliárd frankra esett az egy évvel korábbi 7,28 milliárd frankról, és elmaradt a szakértői várakozásokban szereplő 7,04 milliárd franktól is.

A Holcim működési (Ebitda) eredménye 5 százalékkal esett az év első kilenc hónapjában. A cég közölte, hogy a visszaeső globális kereslet miatt a működési eredmény további romlására számít a negyedik negyedben. A gyárbezárások 300 millió frankkal fogják terhelni a negyedik negyedév költségeit.