Jaksity: Innen terjed a krízis

Vágólapra másolva!
A túlzott, hitelből történő fogyasztás és a sérülékeny gazdaság miatt hazánk a régió legnagyobb válsággóca. A válság nem feltétlenül rossz, mert tisztul a piac, viszont stabilabban állhatna az ország, ha felhalmozással és növekedéssel töltötte volna a 2000-2006 közötti időszakot.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja

A krízis nem begyűrűzik hozzánk, hanem innen terjed szét - mondta Jaksity György, az MKB-Euroleasing hagyományos szakmai rendezvényén. A Concorde Értékpapír Zrt. alapító-ügyvezetője az elmúlt száz év második legnagyobb globális válságáról beszélt az MKB-Euroleasing mintegy 25 autókereskedő partnere előtt.

A válság - Jaksity szerint - előre látható volt, s tehettünk volna ellene. "Az elmúlt évtizedekre többnyire, de a 2000-2006 közötti időszakra különösen jellemző rossz gazdaságpolitikát terheli a felelősség a válság hazai súlyosságáért. Miközben mások felhalmoztak, stabilan növekedtek, mi magas infláció és kamatok mellett, eladósodásunkat növelve instabil és alacsony növekedésű pályán voltunk, és most amikor baj van, nincsenek tartalékaink" - mondta a volt tőzsdeelnök.

Jaksity szerint a válság önmagában nem feltétlenül rossz, hiszen piactisztító hatása van s a recesszív és a prosperáló időszakok váltakozása a világ természetes rendjének része, ám - mint fogalmazott - egy józanul működő gazdaságot kevésbé renget meg, mint a hozzánk hasonlókat.

"A pénzügyi csőd elkerülését lehetővé teszi az IMF-hitel és a kormányzati válságkezelés, de a gazdaság jelentős visszaesésére, megfelelő intézkedések esetén is számítani kell" - véli a szakember, aki a legnagyobb problémának a háztartások elképesztő mértékű eladósodását tartja.

A háztartások refinanszírozási képessége csökken. A devizaalapú hitelek jelentik a legnagyobb problémát a lakosságra: nem csak a hektikus árfolyammozgások miatt, hanem mert a hitelfelvevők jövedelme javarészt forintban van. "A devizahitelezés, állományát tekintve, jövőre jelentősen csökken.

Svájci frank alapú hitelhez már most sem lehet hozzájutni, az euró hitel is fogytán van" - jegyzi meg Jaksity, majd hozzáteszi: csak az vegyen fel az elkövetkező időszakban devizahitelt, akit az árfolyammozgás - legalábbis rövidtávon - nem annyira érint. Az egyéni kockázatvállalási hajlandóságot kell minden embernek megvizsgálnia.

"Az ország jelenlegi gazdasági válsága hosszú távon kevésbé lényeges. A társadalom mentális és morális válságban van, amelyből évtizedekig nem lábalunk ki, és ha nekünk ennek megoldásához Mohács kell, hát akkor most itt van" - zárta előadását Jaksity György.