Már Gyurcsány szerint is komoly a válság

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 80 év legsúlyosabb válságának nevezte a kormányfő a mostanit, megjegyezve, hogy az első, sokkszerű hatások után még csak most jön a neheze, a gazdasági recesszió elhúzódhat akár egy-másfél évig is.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Fejlesztési Tanács szerdai ülésén a Parlamentben hangsúlyozta: a hagyományos gazdaságélénkítő intézkedéseket nem lehet használni a válság leküzdésére. A fejlesztés- és a monetáris politikának azonban vannak alkalmazható eszközei, példaként említette az állami beruházás-élénkítést. A legfontosabbnak - a határozott és cselekvőképes magatartás mellett - a kormányzat és a vállalkozások gyors alkalmazkodását nevezte.

"Ember tervez, Isten végez" - összegezte a 2006-ban vállaltak ismeretében a történteket a miniszterelnök, hozzátéve: bár a válságot nem a sors mérte az országra, megfelelő válaszokat kell adni a kihívásokra. Emlékeztetett rá: 2006-ban azzal a feltételezéssel és ígérettel indult a négy éves ciklusnak, hogy az első két év erőfeszítéseinek gyümölcseit a második két évben már élvezni lehet. "A válság azonban átírta a forgatókönyvet, nemcsak a kormányét, ami a kisebbik baj, de a családokét és a vállalkozásokét is" - jegyezte meg. Hozzátette: mindenkinek újra kell gondolnia a célokat és az ezekhez vezető helyes lépéseket; a fejlesztéspolitikában is. Az ülésen részt vesz Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter, aki a kormány gazdaságélénkítő programját ismerteti a résztvevőkkel.