Egyre rosszabbak a német kilátások

Vágólapra másolva!
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön erősen rontotta jövő évi előrejelzéseit a német gazdaság számára. Az intézet szerint a hazai össztermék az idén 1,5 százalékkal nő, jövőre viszont 2,2 százalékkal kevesebb lesz, mint 2008-ban. Az Ifo szerint a visszaesés 2010-ben is folytatódik, 0,2 százalékos GDP-csökkenéssel.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Ifo jóslatai szerint a lakossági fogyasztás az idén 0,1 százalékkal csökken, jövőre 0,6 százalékkal nő, 2010-ben stagnálni fog. A termelőberuházások idén 5,6 százalékkal gyarapodnak, 2009-re 10 százalékkal visszaesnek, majd 2010-ben 1,4 százalékkal csökkennek tovább.

Az utóbbi idők német gazdaságtörténetében példátlan lenne, ha a lakossági fogyasztás nőne, miközben a beruházások visszaesnének. Ebben az évtizedben a lakossági fogyasztás eddig évről évre stagnált vagy alig nőtt, miközben a gazdasági növekedést a gyorsan gyarapodó beruházás és az export táplálta keresleti oldalról.

Idén az államháztartás nettó többlete 0,1 százalékosnak ígérkezik a GDP-hez képest, jövőre viszont a korábban várt egyensúly helyett visszatér a hiány, részint a gazdasági visszaesés, részint a gazdaságélénkítő kiadások miatt. Jövőre a GDP-hez viszonyítva 1,4 százalékos, 2010-ben 2,9 százalékos hiányra számítanak most az Ifo elemzői.