Pénz a levegőből és ajándék Merci

Vágólapra másolva!
A tavaly kezdődött pénzügyi válság közepette rengeteg szokatlan, érdekes, vicces akciókkal, intézkedésekkel próbálkoznak a gazdasági szereplők. Az [origo] most csokorba gyűjtötte az elmúlt hónapok legfeltűnőbb érdekességeit: autós lakásakciótól, muszlim bankokon át a helikopteres pénzszórásig olvashatnak történeteket.
Vágólapra másolva!

Franciaországban a Bouygues Immobilier Est ingatlanforgalmazó különös ajánlattal állt elő: aki lakást vásárol az egyik lakóparkjukban, ajándékba kap egy A osztályú Mercedest. Az ingatlanpiac válsága közepette kitűnő húzásnak bizonyult a lépés, ugyanis az így meghirdetett 26 lakásból rövid idő alatt 15-öt el is adtak.

Spanyolországban egy Grupo de Empresas Rob nevű ingatlancég szerencsejátékkal kívánt ügyfeleket szerezni. A válság következtében eladhatatlannak bizonyult 31 lakását sorsjegyek segítségével szerették volna értékesíteni. Egy sorsjegyet 50 euróért (körülbelül 13 ezer forint) árultak, így lakásonként 350 ezer euró bevételre számítottak. Az üzlet sikeréről még nincsenek hírek.

Pécsi lakássorsolás és más ingatlanüzletek

Lakássorsolásra Magyarországon is akad példa. Pécsett két társasházi lakást nem tudott értékesíteni egy vállalkozó, így egy 25 ezer forintos jelképes téglavásárlással (valójában ügyvédi letétbe kell helyezni a pénzt) lehet nevezni a belvárosi, jól felszerelt, 120 négyzetméteres luxusingatlanokra. Az MTI tudósítása szerint legalább 2000 jelentkező kell az eredményes játékhoz, amivel a vállalkozó minimum 50 millió forint bevételt szeretne elérni lakásonként (2000 x 25 000 = 50 000 000). Ez alatt a létszám alatt nincs sorsolás, a nevezési díjakat pedig visszafizetik.

Hasonló, érdekes ingatlanügyletek történtek már korábban is Spanyolországban. Egy élelmes befektető a felvett hiteleit törlesztette sorsjáték bevételéből, főnyereményként a lakását ajánlotta fel. Máshol a fölösleges ingatlanjaitól egyet fizet, kettőt kap akcióban szabadult volna meg egy vállalkozó.

Az 1=2 típusú akció a válság által különösen sújtott autóiparban is megjelent az elmúlt hetekben. Egy belga autókereskedő egy olcsóbb (maximum 14 000 euró, 3,7 millió forint) kocsit adott ajándékba annak, aki egy drágább, akciós modellt választott (22 800 eurótól kezdődő árkategóriában, egyes modellekre).

Tegye betétbe pénzét nálunk, kamatot nem, csak kocsit adunk érte!

A bankszektorban sem tétlenek az akciókat kiötlő munkatársak. A szeptemberben indult és ez év végéig tartó akciós időszak alatt egy spanyol bank Citroën gépjárműveket vagy Piaggio robogókat ad az új betéti számlát nyitó ügyfelek számára - írta a Financial Times. Az ajánlat feltétele, hogy legalább 18 ezer, legfeljebb 160 ezer eurót helyezzen lekötött betétként a bankba 24 és 36 hónap közti időszakra. Ezen felül kamat nem jár a betét után, pusztán "csak" a jármű.

A bankválság egyik leginkább sújtott alanya Európában a svájci óriás UBS. A krízis kitörése óta hihetetlen mélységekbe zuhantak a bank részvényei, ami felkeltette egy öltönyárus vállalkozó érdeklődését is. Üzletében elfogadta a UBS papírokat is fizetési eszközül. A legmélyebb árfolyama a papíroknak 11 svájci frank volt november 20-án, de ekkor is 21 frankos átváltási aránnyal vették figyelembe a részvényeket, ami majdnem kétszeres árfolyamot jelent.

Az év végéig tartó akciót december közepéig kevesen használták ki, viszont rengeteg érdeklődőt odavonzott a különleges esemény. Az üzletvezető reméli, hogy sikeres lesz az akciója, mert bízik a bank feltámadásában, így egy nyereséges befektetésben.