Jóval a várt alatt a külkereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi forgalom volumene az exportban 7 százalékkal, az importban 6 százalékkal volt kevesebb 2008 októberében mint egy évvel korábban, a kivitel 6,35 milliárd, a behozatal 6,43 milliárd eurót tett ki az idén októberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A KSH korábban az előzetes adatok alapján az export 4,3 százalékos, míg az import 1,6 százalékos csökkenését jelezte előre.

Az idén január-októberben a külkereskedelmi mérleg gyakorlatilag egyensúlyba került, 300 ezer euró passzívumot mutatott, ami 110,8 millió euró javulást jelent a tavalyi 111,1 millió eurós passzívumhoz képest. A KSH előzetes adatai alapján a külkereskedelmi mérleg 6,2 millió euró aktívummal zárt 2008. január-októberben.

Az idén január-októberben az export 6 százalékkal, az import 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2008. első tíz hónapjában exportban gyakorlatilag nem változott az előző év azonos időszakához képest, míg importban 1,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül októberben a kivitel árszintje 3 százalékkal, a behozatalé 6 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Az idén októberében a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene közel 9 százalékkal, a behozatalé 7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Az export visszaesésében meghatározó szerepet játszott a mobiltelefonok, a gépjárműmotorok, valamint az autóalkatrészek kivitelének csökkenése, míg importban a személygépkocsik és a TV-alkatrészek behozatala esett vissza jelentős mértékben.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 7 százalékos és 5 százalékos csökkenés ellenére - 6 százalékkal, illetve 4 százalékkal volt több, mint 2007 azonos időszakában.

Az idén októberben az energiahordozók behozatalának volumene 6 százalékkal, a kivitelé 3 százalékkal csökkent 2007 azonos hónapjához képest. Ezen belül a gázbehozatal 9 százalékkal nőtt, míg kőolajimportunk 17 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az idén január-októberi időszak egészét tekintve az import volumene 9 százalékkal, az exporté 16 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 13 százalékos bővülés mellett - 2 százalékkal volt kisebb, mint 2007-ben, míg az importvolumen 5 százalékkal nőtt. A kivitel októberi növekedésében meghatározó tényezőt jelentett a gabona és gabonakészítmények 50 százalékos volumennövekedése, miközben az időszak egészét nézve gabonaexportunk 22 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az idén január-októberben behozatalban átlag feletti volt a növekedés a hús és húskészítmények, valamint a gabona és gabonakészítmények esetében, míg a tojás és tejtermékek volumene csökkent.

Az Európai Unióba (EU) irányuló kivitel és behozatal volumene az időszak folyamán 6 százalékkal, illetve 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Magyarország egyenlege továbbra is javulást mutat: az aktívum az unió egészét tekintve 2008. január-októberben 179 milliárd forinttal több mint 1500 milliárdra emelkedett.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem export- és importvolumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 8 százalékos, illetve 11 százalékos csökkenés ellenére - 5 százalékkal, illetve 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.