Japán: 8 százalékkal esett vissza az ipar

Vágólapra másolva!
Japánban novemberben soha nem látott mértékben, 8,1 százalékkal zuhant az ipari termelés októberhez képest - jelentette be pénteken a tokiói kormány. Az ipari termelés nagymértékű csökkenése várható volt, miután hétfőn bejelentették, hogy novemberben éves szinten az export a japán gazdaság történelmében soha nem látott mértékben - 26,7 százalékkal - esett vissza. A kormány azonban csak 6,4 százalékos csökkenéssel számolt.
Vágólapra másolva!

A gazdasági minisztérium adatai szerint éves szinten 16,2 százalékkal csökkent a japán termelés. A visszaesés elsősorban a járművek és elektronikai cikkek gyártásának az amerikai kereslet jelentős beszűküléséből eredő csökkenéséből adódott. Ez már a második hónap, amikor csökken az ipari termelés Japánban: októberben a csökkenés 3,1 százalékos volt az előző hónaphoz képest.

A kormány közölte: a munkanélküliség novemberben 3,9 százalékra nőtt, 0,2 százalékkal volt magasabb, mint októberben. Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium adatai szerint novemberben 2,56 millióan voltak állás nélkül Japánban, 100 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak novemberben 1 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest.