Óriási hozamot kínálnak az OTP-kötvények

Vágólapra másolva!
A magyar befektetők érdeklődését felkeltették az OTP és a Mol Luxemburgban jegyzett kötvényei. A jelenleg 20 százalék körüli hozamot ígérő az eszközökből ugyanis a külföldi befektetők több mint 50 százalékos veszteséggel igyekeznek kiszállni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A bátrabb és nagyobb tőkeerővel rendelkező hazai befektetők korábban kifejezetten exkluzívnak számító vállalati kötvények felé fordultak.

Brókerkörökből származó információk szerint az október közepi nagy esés óta akár százmillió euró értékű Luxembrugban jegyzett OTP- és Mol-kötvény is kerülhetett magyar befektetők számlájára, miközben a kötvényeket az eredeti kibocsátás óta tartó nagy külföldi intézményi befektetők 50-70 százalékos veszteséget elkönyvelve menekülnek ki a maratoni futamidejű papírokból.

Július végén a Mol vezetői bejelentették, hogy névérték körüli áron vettek a Magnolia BV. Mol-kötvényéből. A kötvényt a Mollal kötött szerződés alapján a Magnolia BV 2006-ban bocsátotta ki, a 610 millió eurós kibocsátás fedezete 6 millió darab, a hasonló pénzügyi konstrukciók lebonyolítására szakosodott Magnolia által a kötvények ellenértékéből a Moltól megvett Mol-részvény. A kötvényesek 2011-től öt éven át 101,5 eurós áron válthatják át kötvényeiket Mol-részvényre. Másfél éve, amikor 30 ezer forint körül volt a Mol árfolyama, a kötvény kurzusa 140 százalék volt, augusztus eleje óta azonban előbb a névértékről 85 százalékra, majd októbertől szabadesésben 30 százalékig esett. Most a kötvény 36,5 százalékon áll, ezen a szinten 22 százalékos az éves hozama - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Fontos tudni, hogy a Magnolia-kötvény hazai befektetői léptékben az örökkévalóságig, 2049-ig tart a futamideje, haosnló a helyzet az OTP hasonló kötvény esetében. Mindkét papír 2016-tól a kibocsátó által bármikor visszaváltható. A visszaváltási esélyt növeli, hogy ettől az évtől kezdve a kibocsátónak változó és meglehetősen borsos kamatot kell fizetni a papírra. Az OTP 5,875 százalékos kötvénye októberben megjárta a poklot, 27-én - ekkor érte el az OTP is 2300 forinton az eddigi mélypontját - 26,7 százalékon állt. (Igaz, a brókerek nem emlékeznek arra, hogy a mélyben köttetett volna üzlet.) A részvény - jelentős részben a hazai vásárlók miatt - azóta 38 százalékig emelkedett, itt 25 százalékos az éves hozama. (Valószínűleg azért magasabb, mint a Mol-kötvényé, mert a banki kockázatokat magasabbra taksálja a piac, mint az olajiparét.) A másik OTP-kötvény futamideje már csak alig több mint hét és fél év, így az 56 százalékos kurzushoz tartozó 15,5 százalékos éves hozam igencsak vonzónak tűnik.