Váratlan hangulatjavulás a német gazdaságban

Vágólapra másolva!
Váratlanul javult a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója januárban, amivel megtört a megelőző hét hónap csökkenési tendenciája.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján a januári index 83,0 pontra emelkedett a decemberi 82,7 pontról. A decemberi mutató mélységi rekord volt.

Az elemzők csökkenést vártak, átlagosan 81,3 pontot januárról. Az Ifo adat ismertetésére az euró egy hete legmagasabb szintre, 1,3330 dollárra nőtt. A mutató, száz pont alatti értékekkel, július óta jelezte a pesszimisták lassan, de biztosan növekvő többségét. A fél évre előre tekintő várakozások részmutatója 79,4 pontra nőtt a decemberi 76,9 pontról. A jelenlegi helyzet megítéléséé 88,8 pontról 86,8 pontra csökkent.

A német üzleti körök enyhe fényt látnak az alagút végén azután, hogy az Európai Központi Bank mérsékelte a kamatokat, a német kormány pedig ösztönző csomagot fogadott el, amelynek hatása lehet a második fél évben. A jelenlegi helyzet megítélésének romlása viszont azt jelzi, hogy a GDP negyedik negyedévi visszaesése után a gazdasági aktivitás januárban még tovább lanyhult, és legfeljebb az első negyedévi visszaesés mértéke lehet enyhébb a múlt év negyedik negyedévinél.