Tokiói kormányhitelre vár a Toyota

Vágólapra másolva!
A legnagyobb japán autógyár, a Toyota 59 év után az első veszteséges évére számít. A cég ezért a tokiói kormánytól vár segítséget. A cég azért kér támogatást, mert a magánbefektetők esetenként akár 50 százalékkal is magasabb kamatot követelnek a társaság adósságai után.
Vágólapra másolva!

A cég pénzügyi részlege 200 milliárd jen értékben kérhet segítséget a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint. Ez körülbelül kétmilliárd dollárt jelentene a japán NHK hírforrás szerint. A Toyota Financial Services Corp. állítólag tárgyalásokat folytat az állami tulajdonú pénzintézettel, a Japan Bank for International Cooperation-nel - ezt megerősítette a Toyota Financial szóvivője, Toshiaki Kawai is, anélkül azonban, hogy részletezte volna a megbeszélések részleteit.

Az autógyártó 350 milliárd jenes veszteségre számít azok után, hogy a járműeladások drasztikusan, 31 százalékkal zuhantak az utolsó negyedévben az Egyesült Államokban. A Toyota számára az USA hagyományosan a legnagyobb profitot termelő piac. A globális recesszió ugyanakkor a Toyota nagy konkurenseit, az amerikai General Motorst és a Chryslert washingtoni kormányzati mentőintézkedésekre kényszerítette.

A GM 13,4 milliárd dollárt kapott az USA-tól, Franciaország hatmilliárd eurót adott a PSA Peugeot Citroennek és a Renault-nak, kedvezményes hitelek formájában. Japánban a Mitsubishi Motors Corp. már kapott támogatást a tokiói egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztériumtól, hogy fizetni tudja a munkabéreket.