Az AIG európaiaknak is juttatott az amerikai támogatásból

Vágólapra másolva!
Rájár a rúd az amerikai AIG-re, egy hétvégén belül másodszorra haragítja magára az USA közvéleményét. Először Washington jelezte, hogy felháborítónak tartja a pénzintézet dolgozóinak adandó bonusz juttatásokat, aztán kiderült, hogy az intézet megmentésére szánt hazai pénz részben európai bankokhoz vándorolt.
Vágólapra másolva!

Senki sem igazán elégedett avval, ahogyan az AIG felhasználja az amerikai adófizetők pénzét. A pénzintézetnek, aminek eddig háromszor nyújtott segítséget Washnigton, összesen 180 milliárd dollár értékben, most éppen azon alkalmazottainak kell extra juttatásokat nyújtania, akik maguk is felelősek a válságért.

Edward Liddy, az AIG vezetője, is kellemetlennek nevezi a helyzetet, de védelmeznie kell a bonusz juttatásokat, mivel azokat már előzetesen rögzítették szerződésekben. A banknak jogi kötelezettsége van a 2008-as és a 2009-es juttatások megadására is. ,,Néhány kifizetés március 15-én lesz aktuális és őszintén szólva az AIG kezei meg vannak kötve."

A bonuszok összesen 1 milliárd dollárt tesznek ki (aminek felét már kifizették), ebből pedig 220 millió dollár jutott az AIG Financial Products cégcsoportnak, ami közvetlenül volt felelős a biztosítónak a bajba jutásáért.

Ezt a kínos hírt követte egy újabb: az államtól kapott 180 milliárd dollár fele más bankokhoz került, amiből ráadásul több is európai. Becslésel alapján 12-12 milliárd dollár került a francia Societe Generalehoz és a német Deutsche Bankhoz. Az angol Barclays 8,5 milliárd, a svájci UBS AG és a francia BNP Paribas fejenként 5 milliárd, és az angol HSBC 3,5 milliárd dollárt kapott.

Míg néhányan méltatlankodtak, hogy külföldieknek is jutott a pénzből Peter Morici professzor a Marylandi Egyetemről így nyilatkozott a Reutersnak: ,,A bank nemzetiségének nem kellene számítania. Egyetlen, közös, összefüggő pénzügyi rendszerünk van."