Vágólapra másolva!
A tíz leggazdagabb francia vagyona 37 milliárd euróval apadt 2008 nyara óta, írta kedden a Challenges című francia gazdasági magazin. A gazdasági válság miatt a legjelentősebb francia vagyonok a lap becslése szerinte átlagosan 25-35 százalékukat veszítették el tavaly nyár óta, de a vagyonvesztés nem egyformán érintette a milliárdosokat.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Chanel márka tulajdonosainak, a Wertheimer fivéreknek sikerült a válságot eddig csak 10 százalékos veszteséggel megúszniuk, és a jelenleg 4,5 milliárd eurót érő vagyonukkal a tíz leggazdagabb francia listájának hatodik helyére feltornászniuk magukat. Romain Zaleski, francia-lengyel üzletember viszont vagyona 62,5 százalékának volt kénytelen búcsút mondani, és a tavalyi negyedik helyről a nyolcadikra csúszni a vagyonosok ranglistáján.

A rekordveszteség az Eramet nikkelbánya és -feldolgozó, valamint azon pénzügyi társaságok tőzsdei árfolyamesésének tudható be, amelyeknek Zaleski részvényese (Intesa Sanpaolo, Generali, Mediobanca).

Annak ellenére, hogy tavaly július óta 29 százalékot veszített vagyonából, Franciaország legnagyobb - 14,9 milliárd euró értékű - vagyonának tulajdonosa továbbra is Gérard Mulliez, az Auchan csoport alapítója. Az áruházlánc tulajdonosa viszont a Forbes amerikai pénzügyi magazin dollármilliárdosokat fölsoroló listáján nem szerepel azon technikai okból, hogy a családi vállalkozást nem jegyzik a tőzsdén.

A második leggazdagabb francia a Forbes ranglistáján 15. helyen szereplő Bernard Arnault, az LVMH és a Carrefour tulajdonosa. Vagyonát 33 százalékkal csapolta meg a válság kilenc hónap alatt.

A világ leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt áll a tíz leggazdagabb francia listájának harmadik helyén. A L'Oréal tulajdonosaként 31 százalékot veszített vagyonából nyár óta. Őt követi Bertrand Puech, a Hermes tulajdonosa, vesztesége 27 százalék. Robert Louis Dreyfus 50 százalékos veszteséggel az ötödik. Alain és Gérard Wertheimert François Pinault (-39 százalék), Romain Zaleski, majd Serge Dassault (-34 százalék) követi, a tizedik helyre került Jacques Servier 25 százalékos veszteséget könyvelt el.