Vágólapra másolva!
A kormány által várt 2,7 százalékos GDP-arányos költsgévetési hiány jóval nagyobb lehet a Buda-Cash szerint. A brókercég szakértői szerint ezért sürgősen drasztikus hiánycsökkentő lépésekre volna szükség.
Vágólapra másolva!

Az idei már egyszer módosított költségvetés bevételi és kiadási oldalain is találni kockázatos tételeket. A bevételek között az adótételek (társasági adó, szja) terv szerinti teljesülése nem valószínű, ugyanis a recesszió következtében drámaian csökkenhet a cégek nyereségtermelő képessége - hangzott el a Buda-Cash Brókerház szerdai sajtótájékoztatóján.

Az említett tételek összességében akár 3-400 milliárd forinttal alulmúlhatják a terveket. A kiadási oldalon pedig az adósságszolgálatnál és a szociális támogatásoknál lehet akár 100-200 milliárd forintos túllépésre számítani. Az említett tényezők miatt a GDP arányos hiány a kitűzött 2,7 százaléknak akár a duplája lehet - vélik a brókercég elemzői.

A hiány esetleges elszabadulása esetén nyomás alá kerülhet a forint, amit a magyar jegybank korlátozottan tud megvédeni - fejtette ki Szitás Attila, a cég kereskedelmi igazgatója, hozzátéve: a nemzetközi példák alapján az adott deviza védelmében végrehajtott nyílt piaci tranzakciók nem mindig hoztak eredményt.

A jelenlegi helyzetben, amikor visszafogott a likviditás, akkor a kamatemelés sem jó megoldás, az uniós források devizapiacon történő átváltása pedig nem egyszerre történik, hanem az év során fokozatosan, így azok nem feltétlenül hoznak látványos forinterősödést. Ezekből látható, hogy az MNB-nek korlátozottak az eszközei - fogalmazott az igazgató, aki hangsúlyozta, mihamarabb jelentősen le kell faragni a költségvetési hiányt. A Buda-Cash szerint így lehetne visszaszerezni a piac bizalmát, emiatt vonzóbbá válnának a magyar állampapírok a piaci szereplők számára, ez pedig a forintnak is erőt adhatna.