Vágólapra másolva!
Az eurózónában januárban már az ötödik hónapja folytatódott az ipari termelés visszaesése. Az Európai Unió statisztikai hivatalának pénteki jelentése szerint az eurózóna 16 tagországában 3,5 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberhez képest, és 17,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Ilyen méretű visszaesést 1990-óta nem tapasztaltak.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Decemberben éves összehasonlításban 11,8 százalékos volt az ipari termelés csökkenése, a havi csökkenés pedig 2,7 százalékos volt. Az adatok tanúsága szerint tehát ez év elején viharos gyorsasággal esett vissza az ipar termelése, elsősorban a tőkejavak, a félkész termékek gyártása csökkent, de erőteljes visszaesés volt tapasztalható a fogyasztási cikkeket érintően is.

Az eurózóna egészében csökkent a termelés, de különösen gyors volt a visszaesés Németországban, ahol 7,5 százalékos volt a termelés havi, 19,1 százalékos az éves csökkenése.

Az Eurostat statisztikája egybevág a nemrégiben közölt feldolgozóipari beszerzői menedzser indexel , amely nem kecsegtetett javulással rövid távon, ellenkezőleg, azt jelezte, hogy a feldolgozóipari tevékenység 12 éves mélyponton van az eurózónában.

A szakértők arra számítanak, hogy ez év első negyedében 1,5 százalékos lehet az ipari termelés negyedéves visszaesése, gyorsabb, mint volt a csökkenés 2008 negyedik negyedében.

Mindennek alapján az elemzők azt várják, hogy az Európai Központi Bank április 2-i értekezletén 50 bázisponttal 1,0 százalékra szállítja le az irányadó kamat szintjét, majd az EKB az év közepe táján 0,5 százalékra viheti le az alapkamatot.