Az OTP volt a nap sztárja

Vágólapra másolva!
Szűk 1 százalékos többlettel zárta a hétfői kereskedést a BUX. A nap sztárja az OTP volt, a kereskedés vége előtt felfüggesztett bankpapírok közel 10 százalékkal drágultak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe gyengüléssel kezdte a hétfői napot, ám később fordult a kockat, végül 10 083 ponton, azaz 0,8 százalékos pluszban zárt a mutató.

Az erősödés egyedül a több mint 9 százalékkal dráguló OTP-papíroknak köszönhető, a többi vezető részvény ugyanis veszített értékéből. A Mol árfolyama 2,6 százalékkal 9155 forintra esett a hétfői kereskedésben, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal 514 forintra gyengült. A Richter 0,3 százalékot veszített értékéből, így 26 305 forinton végzett.

Szárnyalás miatt felfüggesztés

A zárás előtt néhány percre felfüggesztették az OTP-részvények kereskedését a budapesti börzén, mert a bankpapírok limitet meghaladó mértékben, vagyis több mint 10 százalékkal drágultak. A részvények végül 2034 forinton fejezték be a kereskedést, ami 9,4 százalékos drágulásnak felel meg.

Több dolog is szerepet játszott az OTP szárnyalásában, az egyik legfontosabb tényező, hogy az világszerte vásárolták a bankpapírokat a befektetők, és ez jótékony hatással volt a magyar bankpapír árfolyamára is - mondta az [origo]-nak Kuti Ákos. A Cashline szakértője kifejtette: az új vásárlók megjelenése mellett hozzájárulhatott az erősödéshez az is, hogy a korábban az árfolyam gyengülésére játszó befektetők zárták pozícióikat

Vélhetően az is felfelé hajtotta az OTP-t, hogy a bankpapír súlya a BUX-kosárban a jelenlegi 16 százalékos szintekről 25-27 százalékra a ugorhat a hét folyamán esedékes felülvizsgálat során. (A hivatalos súlyokat kedden vagy szerdán teszi közzé a BÉT, amelyek április 1-től lépnek hatályba.)