Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom gázkitermelése márciusban 25,3 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól, elsősorban a kereslet csökkenése miatt.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a cég gázkitermelése napi 1,2 milliárd köbméterre apadt. Az orosz energiaügyi minisztérium adatai szerint februárban a Gazprom még napi 1,41 milliárd köbméter földgázt termelt. Ez 2 százalékos csökkenés a januári napi 1,44 milliárd köbméterhez képest és 16 százalékkal kisebb a tavaly februári napi 1,67 milliárd köbméterhez viszonyítva.

A legnagyobb orosz független gázkitermelő, a Novatek ugyancsak csökkentette kitermelését: napi 10 millió köbméterrel 83 millió köbméterre.

Az idén eddig 40 százalékkal csökkent a Gazprom európai földgázexportja is, az orosz Vedomosztyi című lap korábbi beszámolója szerint. A lap az orosz energiahatóság adataira hivatkozva azt írta, hogy a földgázexport 16 milliárd köbméterrel 24 milliárdra csökkent idén január eleje és március 15-ike között az egy évvel korábbihoz képest.

Ennek egyik oka, hogy januárban az ukrán-orosz gázvita miatt két hétre szinte teljesen leállt a szállítás Európába, és egyébként is csökkent az uniós országok kereslete az ipari termelés visszaesése miatt.

Orosz elemzők arra számítanak, hogy az idén összességében 8-10 százalékkal lesz kevesebb a Gazprom európai földgázexportja a tavalyinál.

Orosz médiabeszámolók szerint a Gazprom pénzügyi helyzetének gyengülése miatt az év elején megkurtította beruházásait.