Összehúzzák a nadrágszíjat a horvátok

Vágólapra másolva!
Horvátországban hat százalékkal csökkentik a közalkalmazottak fizetését, ezzel is mérsékelve az állami kiadásokat. A szakszervezetek beleegyeztek az intézkedésbe.
Vágólapra másolva!

A horvát internetes lapok beszámolói szerint szerdán drámai hangú beszédet tartott a miniszterelnök a kormány ülésén, amelyen először vett részt Stjepan Mesic köztársasági elnök is. Ivo Sanader kifejtette, a válság komoly következményekkel járhat, a kormány számára pedig a munkahelyek megőrzése az elsődleges.

Az újabb előrejelzések szerint elsősorban a tervezett adóbevételek csökkennek, emiatt átdolgozták a költségvetést - jelentette be a kormányfő. A kormány weblapján is olvasható adatok szerint 124 milliárd kunáról 116 milliárdra (mintegy 4600 milliárd forintra) csökkentették a várható bevételek összegét. A kiadásokat ennek megfelelően 5,4 milliárd kunával (mintegy 200 milliárd forinttal) csökkentették.

Ivan Suker pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az átdolgozott költségvetésben GDP-arányosan 1,4 százalékos hiányt terveznek. Horvátország az idén a GDP kétszázalékos visszaesésével és 2,6 százalékos inflációval számol.

Az állami alkalmazottak fizetését áprilistól összesen 1,4 milliárd kunával (több mint 50 milliárd forinttal) mérséklik, de az egészségügyben is még 400 millió kuna (mintegy 16 milliárd forint) kiadáscsökkentést terveznek. Januárban emelték meg a mintegy 240 ezer állami alkalmazott bérét hat százalékkal, a fizetéscsökkentéssel tehát visszatérnek a bérek decemberi szintjére.

A horvát gazdasági oldalak beszámolói szerint a közszférában foglalkoztatottak - köztük a bírók, rendőrök, tanárok, orvosok, ápolók - mellett az egyháznak juttatott támogatások összege is csökken, ami miatt sztrájkokra lehet számítani.

Ennek ellenére a kormány és a szakszervezetek tárgyalásain az érdekvédők elfogadták a kormány feltételeit, amelyek kapcsán a miniszterelnök arról is beszélt: szigorú pénzügypolitika nélkül nem hat, hanem akár 15 vagy 20 százalékos bércsökkentésről, valamint a nyugdíjak és a gyermekek után járó támogatások visszafogásáról kellene dönteniük.