Vágólapra másolva!
Az EU szakértői egyelőre nem veszik készpénznek a Banai-kormány tervezett intézkedéseit, ezért az államháztartási hiány alakulását bőven 3 százalék fölött várják. A gazdasági visszaesés még jövőre is 0,3 százalék körül alakulhat idehaza, noha több szomszédos országban akkor már növekedés valószínű.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kiadott tavaszi előrejelzésében az Európai Bizottság adatokat közölt az Európai Unió, így többek között Magyarország 2009-2010-es gazdasági kilátásairól. Hazánk esetében 6,3 százalékos GDP-csökkenést várnak az unió szakértői erre az évre, jövőre pedig 0,3 százaléknyit - a magyar gazdaság tehát 2010-ben sem fog növekedni.

Ezzel szemben szomszédaink közül Lengyelország idei 1,4 százalékos visszaesését 0,8 százalékos bővülés követheti jövőre, a cseh gazdaság pedig 2,7-kal eshet vissza idén, és jövőre már 0,3 százalékkal növekedhet.

Brüsszelben megállapították, hogy tavaly jelentősen csökkent a magyar államháztartás hiánya, a bruttó hazai termék 3,4 százalékát tette ki, és ebben az évben is ugyanez a szám várható. (Az uniós adat azért magasabb, mint a 2,9 százalékos hivatalos magyar cél, mert az új kormány április 19-én bejelentett intézkedéseit nem találták kellően részletezettnek ahhoz, hogy beépítsék az előrejelzésbe. Ha a részletek igazolják a prognózist, és a parlament is jóváhagyja az intézkedéseket, jövőre a GDP-hez képest 1,25 százalékkal csökkenhet a deficit - derül ki a jelentéséből.)

A munkanélküliség Magyarországon Brüsszel szerint idén 9,5, jövőre 11,2 százalék körül alakul, míg az infláció 4,4, illetve 4,1 százalékos lesz. A belső államadósság 80,8, illetve 82,3 százalékra nő.

A többi tagállam is szenved

A teljes EU esetében jobbak a kilátások, megállhat a visszaesés ez év végére. Az idei 4 százalékos visszaesés után jövőre a gazdaság akár növekedésbe fordulhat át, de éves szinten Brüsszel még 2010-ben is 0,1 százalékos csökkenést vár a teljes EU-ban. A munkanélküliségi ráta jövőre 11 százalékra nő a bizottság várakozási szerint, az államháztartási deficit pedig átlagosan 1,5 százalékra.

A felmérések és a tényleges adatok az idei év első negyedévében további romlást jeleznek. A lassulás az összes tagállamot érinti, de az egyes országok jövőbeni kilátásai a pénzügyi válságnak való viszonylagos kitettségüktől, lakáspiacuk dinamikájától és nyitottságuk mértékétől függően különbözőek.

A meghatározó uniós országok közül Németországban 5,4, Franciaországban 3, Spanyolországban 3,2 százalékos GDP-csökkenést vár idén Brüsszel. A balti államokban a visszaesés a 10 százalékot is meghaladja.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos úgy fogalmazott, hogy Európa gazdasága a második világháború utáni időszak legmélyebb és legkiterjedtebb visszaesését szenvedi el. A kormányzatok és központi bankok "ambiciózus" intézkedései azonban várhatóan megállítják a visszaesést.

A recesszió fő okai Almunia szerint a globális pénzügyi válság súlyosbodása, a világkereskedelem gyors szűkülése, valamint az egyes országok gazdaságában zajló lakáspiaci korrekció. "Minél gyorsabban meg kell tisztítani a bankok mérlegét az értékvesztett eszközöktől, és a bankokat szükség szerint fel kell tőkésíteni" mondta Almunia sajtótájékoztatóján.

A jelentésben a legelszomorítóbb adat mindezek mellett a munkaerő-piacról szóló rész. Valószínűleg két év alatt 8,5 millió munkahely szűnik meg, így semmibe vész az EU munkahelyteremtő programja, melynek keretében a 2006 és 2008 közötti időszakban 9,5 millió új állás jött létre.

A lengyelek szerint Brüsszel téved

Lengyelországban idén több mint 1 százalékos gazdasági növekedés várható, jóllehet a külső környezet bizonytalan - mondta hétfőn sajtóértekezleten Jacek Rostowski pénzügyminiszter, aki úgy vélte, az Európai Bizottság tévedett, amikor erre az évre visszaesést jósolt Lengyelországnak. Az EU-bizottság, a hétfőn megjelent új előrejelzései sorában, Lengyelországnak a hazai összterméke (GDP) 1,4 százalékos csökkenését valószínűsítette erre az évre. Lengyelország gazdasága tavaly 4,9 százalékkal, előtte 2007-ben 6,7 százalékkal bővült.