Vágólapra másolva!
Csaknem elfogyott az Adidas adózott nyeresége, ezért erőteljes takarékossági programot indít. A hír hatására a cég részvényeinek árfolyama esni kezdett.
Vágólapra másolva!

A német Adidas, az értékesítés alapján a világ második számú sportszergyártója 5 millió euró adózott eredményt ért el az idei első negyedévben, 97 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 169 milliónál. Az elemzők átlagosan 103 millió eurós adózott eredményre számítottak.

A várakozástól megdöbbentően elmaradó teljesítményt egyebek között árfolyamhatásokkal és az alapanyagárak emelkedésével magyarázta a vállalat, és 100 millió eurós takarékossági programot jelentett be kedden. Bezárja valamennyi európai és ázsiai regionális irodáját, és átvilágítja az értékesítői hálózatot.

A legnagyobb európai sportszergyártó bevétele az első negyedébben 1,7 százalékkal 2,58 milliárd euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 2,62 milliárdhoz képest. Ez még meghaladta az elemzők várt 2,54 milliárdot.

A cég kedden megerősítette korábbi előrejelzését, amely szerint egész évben is bevételcsökkenés várható. Az okok között említették, hogy tavaly a labdarúgó Európa-bajnokság emelte a bevételt, és ez idén hiányzik.

A hírek hatására az Adidas-papírok mélyrepülésbe kezdtek a frankfurti tőzsdén. A MarketWatch szerint a veszteség nem sokkal a nyitás után már 8,3 százalékos volt.

A világelső Nike is visszaesésről számolt be kedden. Az amerikai cég üzemi eredménye éves szinten csaknem 80 százalékkal 58 millió euróra csökkent. Ágazati elemzők több mint háromszor ekkora, 179 millió eurós üzemi eredményt valószínűsítettek az első negyedévre. A Nike már márciusban jelezte, hogy spórolásba kezd, és bezárt három cipőgyárat Kínában, egyet pedig Vietnamban.