Magyarországot dicséri a Deutsche Bank szakértője

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg kielégítőnek tartja majd a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagját az IMF és az Európai Unió küldöttségének soron következő budapesti tárgyalásán, amelyen megvitathatják a korábbi megállapodásban szereplőnél valamivel nagyobb költségvetési hiány engedélyezését - jelentette szerdán szakértőkre hivatkozva a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az IMF és az EU küldöttsége az eredeti terveknek megfelelően szerdán érkezik Magyarországra, hogy áttekintse a pénzügyi folyamatokat, a hiány alakulását, valamint a gazdasági kilátásokat. Ez lesz az első konzultáció azóta, hogy a magyar kormány elismerte, akár a 6 százalékot is elérheti a GDP visszaesése, szemben a korábbi 3,5 százalékos prognózis helyett - áll a Reuters jelentésében.

A szakértők megvizsgálják, hogyan halad a 25,1 milliárd dolláros hitelkeretről szóló tavalyi megállapodásban szereplő program végrehajtása. Az IMF ennek alapján dönt majd arról, hogy folyósítja-e az általa biztosított 12,3 milliárd eurós kölcsön következő, harmadik részletét.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a küldöttség várhatóan elégedett lesz a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagjával. "A magyar IMF-program teljesítménye talán a legjobb jelenleg az egész térségben, Bajnai csomagja pedig biztosíthatja, hogy a most következő második felülvizsgálat gond nélkül lezárul, aminek eredményeképpen az IMF a jövő hónapban további támogatást nyújthat" - mondta Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank elemzője.

Elemzők szerint a tárgyalásokon felmerülhet a 3 százalékosnál kissé magasabb hiány engedélyezésének kérdése is. "Szerintünk annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a mostani IMF/EU-látogatás után 3 százalék körül marad a hiánycél, de némi mozgásteret is hagynak arra az esetre, ha a vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés" - mondta Barcza György, a K&H bank elemzője.