Rákapcsolt a BUX, megugrott az OTP

Vágólapra másolva!
Növelte előnyét reggel óta a BUX. A vezető részvények kivétel nélkül erősödtek, a mezőnyt a kora délután 4 százalékos pluszban járó OTP vezeti.
Vágólapra másolva!

Nagyobb sebességre váltott a BUX. A budapesti részvénytőzsde irányadó indexe csütörtökön bő 1 százalékos többlettel nyitott, nem sokkal délután fél 2 előtt már közel 3 százalékos pluszban volt az index.

Az erősödésben főszerepet játszik, hogy nemzetközi piacokon optimista hangulatban zajlik a kereskedés. Az említett időpontban a londoni börze indexe 2,4, a párizsi és frankfurti mutató pedig 1,6 illetve 1,4 százalékos nyereségben volt.

A budapesti börze vezető részvényei remekül szerepelnek. Az OTP viszi a prímet, a bankpapír ugyanis a szerdai záráshoz képest közel 4 százalékkal 3130 forintra drágult. Ezzel párhuzamosan az első negyedéves gyorsjelentését csütörtökön publikáló Magyar Telekom árfolyama 1,3 százalékkal 566, a Mol jegyzése 1,4 százalékkal 11 350 forintra emelkedett. A Richter-papírok pedig 2,6 százalékkal 31 400 forintra erősödtek.

Kerülnék a bankrendszert

Éppen csütörtökön jelentette meg a régiós bankszektorról és az OTP-ről szóló legfrissebb elemzését a Concorde Értékpapír Zrt.

A brókercég szakértője, Gyurcsik Attila még mindig pesszimista a régiós bankszektorral kapcsolatban, szerinte ugyanis a hitelminőség a következő időszakban tovább romlik. A térségben még csak most kezdődött meg a recesszió, a nem teljesítő hitelek (NPL) és a kockázat költség aránya jelentősen növekedni fog idén. Ezért a Concorde elemzője befeketetési szempontból továbbra is kerülné a régiós bankszektort.

A céltartalék felemészti a profitot

Viszonylag olcsónak számít az OTP a nyomott árazása és régiós társakhoz képest jobb tőkeellátottsága miatt - mutat rá Gyurcsik, hozzátéve: az Ersténél és a Raiffeisennél az OTP tőkeellátottsága lényegesen jobb, ami a jelenlegi válságidőszakban nagy előnyt jelenthet. Abszolút értékben azonban nem olcsó az OTP: a közel könyv szerinti érték árazás jogos, mivel a bank a következő két évben nem lesz képes jelentős értékteremtésre.

A következő két évben a Concorde nyomott eredményeket vár, amikor a romló hitelportfólióra képzett céltartalékok folyamatosan felemésztik a bank által termelt kockázat előtti profitot, ezért a brókercég korábban vártnál alacsonyabb profitot vár az OTP-től. Az elemzés hangsúlyozza, hogy a Concorde csak a régiós bankszektor többi szereplőjéhez képest tartja vonzónak az OTP-papírt.