Vágólapra másolva!
A gazdasági szereplők szerint alapjaiban változtatta meg a kapitalizmust a jelenlegi világgazdasági válság - derül ki egy londoni gazdaságkutató cég felméréséből, amely azt is kimutatta, hogy a vállalatvezetők nagy többsége most már támogatja az állami ellenőrzés szigorítását.    
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - 418 nagyvállalati bevonásával készített globális felmérése szerint a megkérdezettek 59 százaléka értett egyet azzal a megállapítással, hogy a mostani válság nyomán alapvetően változik a kapitalizmus rendszere, és mindössze 23 százalék volt ellentétes véleményen.

A felméréshez fűzött elemzésben az EIU elemzői kiemelik: a válaszadók többsége azt szorgalmazza, hogy a kapitalizmuson mint rendszeren javítani kell, a javítás egyik módja a vállalatvezetők szerint a szabályozás erősítése lehet. Az üzleti vezetők eddig nem arról voltak közismertek, hogy szerették volna az állami bürokráciát - mutat rá az elemzés, amely szerint most mégis a megkérdezettek 65 százaléka támogatta a pénzügyi szektor szorosabb ellenőrzését, akár azon az áron is, hogy emiatt lassabb lehet a gazdasági növekedés.

Az EIU elemzői szerint ez arra utal, hogy a világgazdasági visszaesés mennyire megrémítette az üzleti közösséget. Azzal a megállapítással, hogy az üzleti életnek a bankszektoron túlmenően, általánosságban is el kell fogadnia a szélesebb kormányzati felügyeletet, a felmérésbe bevont igazgatók 77 százaléka értett egyet, és csak 10 százalékuk ellenezte ezt. A cégvezetők 68 százaléka támogatja a globális bankszektorban eddig végrehajtott kormányzati közbeavatkozásokat, köztük az állami részvényvásárlást, illetve a bankok államosítását.

A relatív többség - 48 százalék - még olyan szabályozói intézkedéseket is támogatna, amelyek korlátoznák a kockázatvállalási hajlandóságot a magánszektorban. Arra a kérdésre, hogy saját vállalatuk kockázatvállalási készségét miként befolyásolja a válság, a többség - 57 százalék - azt mondta: cége a következő egy-két évben bizonyosan kevesebb kockázatot vállal, és csak 8 százalék jósolta vállalata kockázatvállalási készségének erősödését.