Vagyonadó jöhet, zuhant a forint és az OTP - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök bocsánatot kért egy ingatlandóval kapcsolatos korábbi kijelentéséért, de pénzügyminisztere máris meglebegtette a vagyonadó lehetőségét. A forint és az OTP esett, a Wall Street rossz napot zárt szerdán. Csütörtökön a magyar ipari termelésről publikálnak adatot, a válság során eddig e területről kevés jó hír érkezett. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön hozza nyilvánosságra az ipar márciusi teljesítményéről szóló részletes jelentését. Az előzetes - egy héttel ezelőtt publikált - adatok alapján az év harmadik hónapjában 15,6, munkanaphatástól megtisztítva 19,6 százalékkal csökkent az ágazat termelése éves összevetésben, az év első három hónapjában pedig 22,3 százalékos volt a hanyatlás.

Csütörtökön reggel beszédet tart Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank döntéshozó bizottságának tagja. A jegybankár nyilatkozata hatással lehet a svájci frank árfolyamára is.

Csehországban az üzletek márciusi forgalmának alakulását tükröző statisztika jelenik meg.

Az Egyesült Államokban munkaerő-piaci adat lát napvilágot, ebből kiderül majd, hogy a múlt héten hányan jelentkeztek első alkalommal munkanélküli segélyért.

Gyengült a forint, zuhant a BUX

A miniszterelnök bocsánatot kért egy a tervezett ingatlanadóhoz kapcsolódó kijelentése miatt, szerdán már a sokadik új ötlettel állt elő a kormány: a pénzügyminiszter megpendítette a vagyonadó bevezetésének lehetőségét.

A forint szerdán 285-286 forint/eurós szintig zuhant, miközben az OTP közel hét százalékot vesztett a tőzsdén.

Közép- és Kelet-Európa autópiaca 31,8 százalékos csökkenést mutatott az idei első negyedévben - derül ki a Jato Dynamics jelentéséből. Magyarországon 43,5 százalékkal csökkent a regisztrált új autók száma.

A Shell 15 évre tartós bérletbe veheti a Tesco benzinkútjait - döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Javultak a fogyasztói várakozások az idén májusban - áll a GKI kutatóintézet jelentésében.

Gigabírság az Intelnek

Az eurózónában ez év második negyedévében javult a gazdasági környezet megítélése, első ízben 2007 ősze óta - derül ki az Ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

Kínában egyre több jel utal a gazdaság élénkülésére. Bár az export még gyengélkedik, a gazdaságélénkítő intézkedések hatására az import és a lakossági fogyasztás bővül.

Az Intelnek 1,06 milliárd eurós bírságot kell fizetnie az uniós trösztellenes szabályok megszegése miatt.

Az elemzők már napokkal ezelőtt figyelmeztettek arra, hogy a Wall Street részvényei túlértékeltek, szerdán pedig bekövetkezett egy nagyobb esés New Yorkban.