Vágólapra másolva!
Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, és a szövetségi köztársaságban az újraegyesítés előtt sem volt soha ennél rosszabb eredmény a korszerű adatszolgáltatás 1970-es kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 3,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken első becslésként. Az elemzők "csak" 3,2 százalékos visszaesést vártak.

Részleteket még nem közöltek, de számok nélkül a statisztikusok megjegyezték, hogy az importnál jobban visszaeső kivitel és a csökkenő beruházások nyomták le a fő adatot, miközben a közületi és a hagyományosan gyenge lakossági fogyasztás némi támogatást adott. A köz- és a magánfogyasztás kissé nőtt a tavalyi utolsó negyedhez képest.

A GDP az első negyedévben 6,9 százalékkal kisebb volt naptári, azaz munkanap-kiigazítással, mint egy évvel azelőtt. Az elemzők 6,2 százalékos romlásra számítottak. Naptári kiigazítás nélkül 6,7 százalékos volt a visszaesés, a tavalyi utolsó negyedévi, 1,7 százalékos éves romlás után.

Németországban az első negyedében már negyedik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. A tavalyi második és harmadik negyedben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előző negyedévhez képest.

Ezt követte az utolsó negyedévi 2,2 százalékos, majd az idei első negyedévi 3,8 százalékos, gyorsuló visszaesés. A recesszió nemzetközileg elfogadott definíciója egyébként az egymást követő két negyedévi visszaesés, negyedéves összehasonlításban.