A gyémántkerekedők is állami segítséget kérnek

Vágólapra másolva!
A belga gyémántkereskedők is állami segítséget kérnek, hogy hiteleket tudjanak felvenni, annyira súlyosan fenyegeti őket a válság. A belga bankok ugyan jobban bíznak a gyémántkereskedőkben, mint a felügyelet, ragaszkodnak az állami garanciához - írta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az antwerpeni gyémántszövetség több pénzintézettel is megállapodott arról, hogy a köveket fedezetként elfogadva azok egymilliárd eurós hitelkeretet nyitnak a kereskedők számára, de még két lépés hátravan az aláírásig. A bankok ragaszkodnak hozzá, hogy az állam is kétszázmillió eurós garanciát adjon az ügyletre, a felügyeletnek pedig módosítania kell néhány szabályt. A bankok jelenleg nem tekinthetik megfelelő fedezetnek a gyémántokat, hiába is akarnák. Ezt tiltja a bankfelügyelet szabályozása, ugyanis féltik a bankokat az esetleges radikális árváltozásoktól és a túlzott kockázattól. Ehhez kell a szabálymódosítás - írja a Világgazdaság.

Maguk a bankok viszont majdhogynem nevetségesnek tartják a túlzott aggodalmat. A Financial Timesnak nyilatkozó bankárok szerint a belga szabályozás szigora nem jellemző nemzetközi viszonylatban. Azonban az állami garanciát emellett sokan jó ötletnek tartják.

A garancia főleg a bizonytalan bankok "megnyugtatását" célozná. Erre már volt példa máshol is. A bankok szerint az olyan feltörekvő gyémántpiaci központok, mint Mumbai vagy Dubai is nagy támogatást adnak az iparágnak, így kellene tennie most a flamand kormánynak is.

A kereskedőknek most minden segítségre szükségük van, ugyanis érzékenyen érintette őket a válság. A világ nyersgyémántforgalmának 80 százalékát lebonyolító Antwerpenre súlyosan hatott a globális piacok árcsökkenése és az eladások 30 százalékos visszaesése is. (Ez nem a belgák hibája, globálisan csökken a kereslet, a világ legnagyobb nyersgyémánt előállítója a De Beers például 40 százalékkal fogta vissza termelését.)