Vágólapra másolva!
Az év első negyedévében két villamossági nagykereskedelmi vállalkozás fejezte be a tevékenységét Magyarországon a válság miatt, és a megmaradó hét közül 2010-ben várhatóan négy maradhat meg az évi 50-60 milliárd forintos piacon - közölte a francia tulajdonú Sonepar Magyarország Kft.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben két villamossági termékek nagykereskedésével foglalkozó társasággal csökkent az addigi kilenc szereplős piac. A K-Boksz Kft. megszűnt, az amerikai tulajdonú Rexel Magyarország pedig kivonult Magyarországról.

A nagyarányú lemorzsolódás egyik oka néhány nemzetközi vállalat válságkezelésével függ össze, a szükségesnek vélt kapacitáscsökkentést a leányvállalatokon kezdik ugyanis. A magyar tulajdonú vállalkozások pedig a szükséges tőkeerő hiánya miatt buknak el - nyilatkozta Muhari Márton, a Sonepar ügyvezető igazgatója.

Az 1999 óta Magyarországon lévő Sonepar a magyar piacon 10-12 százalékos részesedéssel rendelkezik. A magyar leányvállalat tavalyi árbevétele több mint 5,5 milliárd forint volt, a cég Magyarországon 18 telephellyel rendelkezik, alkalmazottainak száma pedig 165 fő. Muhari szerint a Sonepar a megszűnt vállalatok vagy a leépítés során elbocsátott szakemberek folyamatos átvételével már a gazdasági fellendülés időszakára készül.