Egyedül erősödött a forint, drágulás Budapesten, ellentét a kormány és a PSZÁF között - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A budapesti részvénybörzén a vevők voltak fölényben, a vezető ppírok közül a Richter szerepelt a legjobban. A forint volt a régión belül az egyetlen deviza, amely erősödést ért el, igaz, estére veszített előnyéből. Csütörtökön a külföldi makroadatok mellett a KSH májusi inflációs adatsora érdemel figyelmet.  
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel publikálja a legfrissebb - májusi - inflációs adatokat. Az előző hónapban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,8 százalékos volt. 2008. áprilishoz viszonyítva az árak 3,4 százalékkal növekedtek.

Londoni feltörekvő piaci elemzők előrejelzése szerint a múlt hónapban 3 százalék körül lehetett az éves infláció Magyarországon. A nagy londoni befektetési cégek - 4cast, Citi, HSBC, Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays Capital - prognózisai viszonylag szűk sávban 2,8-3,1 százalék között szóródtak.

Csütörtökön Ázsiából és az Egyesült Államokból érkeznek különböző makroadatok, amelyek befolyásolhatják a nemzetközi piacok hangulatát. Japánban közzéteszik a felülvizsgált első negyedéves GDP-adatot, a várakozások szerint az illetékes hivatal nem változtat a korábban közölt, 4 százalékos visszaesésről tanúskodó számsoron. Kínában az exportteljesítményről és a beruházásokról tanúskodó adatsort hozzák nyilvánosságra.

Amerikában a kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásáról szóló jelentés lát napvilágot, a piaci elemzők szerint a boltok bevétele 0,4 százalékkal csökkenhetett. Emellett csütörtökön jelenik meg egy munkaerő-piaci adat, amelyből kiderül, a múlt héten hányan jelentkeztek első alkalommal munkanélküli segélyért.

Nincs esély kamtcsökkentésre, vita a PSZÁF és a kormány között, erősödött a BUX

A monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere korlátozott - mondta Simor András jegybankelnök az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának szerdai ülésén. Szerinte kamatot akkor lehet csökkenteni, ha az ország kockázati megítélése stabilizálódik.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 532 pontos, 3,3 százalékos emelkedéssel, 16 595 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 1,43 százalékkal 13 795 forintra erősödött, az OTP részvények ára 2,98 százalékkal 3768 forintra nőtt. A Magyar Telekom 3,34 százalékot emelkedett. A vezető papírok közül a Richter szerepelt a legjobban, 6,58 százalékot nyert.

A forint reggel egészen 277 alá is erősödött az euróval szemben, igaz délutánra valamelyest visszaadott a korábbi pozícióiból és ahogy az várható volt 280 környékén stabilizálódott. A régiós devizák közül egyedül a magyar fizetőeszköz drágult.

Július 1-től felfüggeszti a kabinet a jelenlegi lakástámogatási rendszert - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Hozzátette: erre a lépésre elsősorban a költségvetési kiadások csökkentése miatt van szükség, a jövőben a kormány csak a fiatalok első lakáshoz jutását támogatja majd.

Amennyiben a parlament elfogadja a felügyeleti díjak elvonhatóságát célzó törvényjavaslatot, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke a köztársasági elnökhöz, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés megsemmisítéséért - közölte a felügyelet.

Elkelt a Chrysler ötöde, hanyatlás Olaszországban, csődhullám a német piacon

Szerény csökkenéssel zárták a szerdai kereskedést a New York-i értéktőzsde vezető indexei.

Németországban közel nyolcezer vállalkozás ment tönkre az idei első negyedévben, tíz százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az olasz Fiat szerdán megszerezte a harmadik legnagyobb amerikai autógyár, a Chrysler 20 százalékát. A felek váratlan gyorsasággal, alig néhány órával azt követően jutottak megállapodásra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte a csődvédelem alatt álló Chrysler eladását.

A jövő héten rendezik azt a csúcstalálkozót, amely arra hivatott, hogy a legnagyobb fejlődő államok felvázolják, miképp lehetne megtörni a dollár vezető szerepét a világgazdaságban. Szakértők szerint rövid távon nincs esély az amerikai pénz leváltására, de hosszabb távon elképzelhető egyfajta átrendeződés, így a hosszú távú megtakarítások esetében Magyarországon is érdemes lehet figyelemmel kísérni, hol is tart a "dollár elleni háború".

Olaszországban 29 éve nem tapasztalt mértékben, éves szinten 6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben. Hat százalékos GDP-csökkenésre 1980 óta nem volt példa Olaszországban.

Tovább hízott az amerikai külkereskedelmi hiány áprilisban. A 29,2 milliárd dolláros hiány a csökkenő exportból keletkezett, ami a globális kereslet beszűkülésére vezethető vissza.