Végigsöpör Magyarországon a csődhullám

Vágólapra másolva!
Az idei év első félévében 2008 hasonló időszakához képest 21 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, de a Coface előrejelzése szerint a következő negyedévben csúcsosodhat ki a bedőlések száma. Változatlanul az építőipar valamint a kereskedelmi vállalkozások vannak az élen, de az acélkereskedelemmel és a turizmussal kapcsolatos iparágak is beléptek a problémás szektorok körébe.
Vágólapra másolva!

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2009 első félévében 22 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma, ám a nemfizetés szempontjából a legrosszabb időszak még hátra van. A korábban jósoltnál nagyobb mértékű világgazdasági visszaesésre számít a Coface.

A több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Igaz, hogy a csődeljárások száma az idei év első hat hónapjában meghaladta az előző években jellemző értékeket, ám sajnálatos módon ez még mindig rendkívül alacsony. A Coface véleménye szerint a szeptemberben hatályba lépő új csődtörvény nem fog érdemleges áttörést hozni, annak hatása legfeljebb 2010 végén lesz látható.

Czibor Zsolt a Coface jogásza szerint a csődeljárások egy nagyságrenddel történő bővülése esetén sem lesznek jelentős súlyúak a felszámolásokhoz képest.

A Coface szerint a magyar gazdaságban továbbra is tömegesen vannak jelen a mikrovállalkozások, amelyek nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági mutatóit. A vállalkozások kevesebb mint tíz százaléka számít hitelképesnek és ez a helyzet csak tovább fog romlani, hiszen a vállalatok kis hányadának van növekvő bevétele. Ez a tisztulási folyamat addig fog tartani, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely az ország gazdasági méretéhez képest egészséges lenne.

Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását vizsgálva kiderül, hogy az év első hat hónapjában a legtöbb eljárást a 20 milliós fogalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint árbevételű cégek ellen folytatták. Azonban nagy számban kerültek eljárás alá azok, akiknek az árbevételük 2007-ben meghaladta az 1 milliárd forintot, azaz olyan cégek is kerülnek a süllyesztőbe, akikről nem hittük volna. Ezek aránya korábban nem érte el az egy százalékot idén már az első félévben átlépte ezt a határt. Igaz, arányuk alacsony, de gazdasági súlyuk jelentős - tette hozzá Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2009 első félévben a legtöbb eljárást a fővárosban, Pest valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatták. Budapesten az eljárások 35 százalékát, Pest megyében pedig 10 százalékát indították.

A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb 2009 első hat hónapjában (6,75 százalék), majd ezt követi Nógrád megye (4,84 százalék) és Békés megye (3,32 százalék).