Éves csúcson az olajár és a Wall Street

Vágólapra másolva!
A Wall Street egyik legfontosabb mutatója, az S&P 500-as index tavaly október óta nem állt ilyen jól, és az olajár is tízhónapos rekordot döntött pénteken, miután a befektetők bíznak abban: hamarosan talpraállhat az amerikai gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egymás utáni negyedik napon emelkedtek a New York-i tőzsdeindexek, így a legszélesebb merítésű S&P 500-as mutató tavaly október óta a legmagasabb szintre nőtt a Bloomberg hírügynökség szerint. Így persze 2009-es csúcsnak is számít a most pénteki 1026 pontos (1,9 százalékos napi pluszt jelentő) zárás. Az S&P 2,2 százalékot nyert ezen a héten.

A Dow Jones 155 pontot ugrott, 9506 pontra, ami 1,7 százalékos javulás. A kedvező mutatókat az magyarázza, hogy a meglévő lakások értékesítése az USA-ban pozitív rekordot döntött, márpedig a mostani világválság az amerikai ingatlanpiac összeomlásával vette kezdetét. Éppen ezért az ebből a szektorból érkező jó hírek kedvezően befolyásolják a tőzsdék hangulatát is.

A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq összetett indexe 31 ponttal, 1,55 százalékkal 2020 pontra emelkedett.

Az árutőzsdékre is átterjedt gyorsan az optimista hangulat, az olaj ugyanis szintén éves csúcson zárt, tízhavi rekordot döntött. Az amerikai nyersolaj ára 73,89 dollárra emelkedett pénteken, magyar idő szerint késő éjjel.

A befektetőket megnyugtatta Ben Bernankének, a Fed elnökének optimista kijelentése is a gazdaság talpraállásáról. Minthogy a befektetők nyugodtak, a dollár és jen árfolyama is csökkenni kezdett, ahogyan ez a válság folyamán immár rendszeresen tapasztalható, ha a kockázatok mérséklődésére számítanak a spekulánsok.