Vágólapra másolva!
Adóemelés, a beruházások elhalasztása, fűnyíróelven végrehajtott kiadáscsökkentés és a tartalékok felélése - ezen eszközökkel élhet a kormány és majdani utódja jövőre, ha nem sikerül tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. A kormány által ezekben az órákban tárgyalt költségvetés teljesíthetőnek tűnik, a végrehajtás azonban javarészt már a következő kormányon múlik.
Vágólapra másolva!

A kormány szerint a jövő évi költségvetés elfogadása bebetonozza, kőbe vési azokat a változásokat, amelyek Magyarországot kihúzzák a válságból, a határozott és gyors cselekvés pedig fontos az ország megítélése szempontjából. Ezért az idén a szokásosnál jóval korábban készült el a következő évi költségvetés tervezete - jelentős könnyebbséget jelentett a bevételek tervezésénél, hogy idén már a tavaszi ülésszak végén, júniusban elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket -, amit a kormány ma tárgyal(t), s mintegy három héttel korábban, szeptember 11-én nyújtanák be a 2010-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek.

A tervezett 400 milliárd forintos megtakarítás elegendő lehet a 3,8 százalékos hiánycél tartásához a várt 0,9 százalékos gazdasági visszaesés, valamint 4-4,5 százalékos infláció mellett. Az ördög a részletekben rejlik, nem tudni, hogy a megtakarításokat a megvalósítás szempontjából megfelelő helyre allokálták-e, ahogy azt sem, hogy a kormánynak lesz-e elegendő ereje a választásokig a program betartására.

Ha nem teljesül a hiánycél, akkor a hosszú távú költségvetési stratégia hiányában a szokásos eszközökhöz, a beruházások elhalasztásához és a fűnyíróelven végrehajtott kiadáscsökkentéshez nyúlhat a kormány.

Nagy bizonytalanság, nagy tartalék

A jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél tartása mindezzel együtt az adóbevétel kiesés mértékének bizonytalansága miatt csak jelentős tartalékképzés mellett lehetséges. A társasági és különadó várható visszaesését a legnehezebb megbecsülni, ezen a csatornán keresztül éri el a leglassabban és a legkevésbé kiszámítható ütemben a gazdasági visszaesés a költségvetést.

Amennyiben alultervezik a bevételt, az első félévben még élhetnek adóemeléssel, a második félévben már csak megszorításokat vezethetnek be, vagy a tartalékokhoz is hozzányúlhatnak. Ha a korrekció elmarad, a nemzetközi megítélés és a hitelesség csorbul. Azt nem lehet tudni, hogy ilyen esetben összeomlana-e a forint, vagy csak drágábban kapnánk hitelt, de a bizalmatlan nemzetközi helyzetben akár egy újabb IMF-mentőövre is szükség lehet.

Tízmilliárdos kockázatok

"A Költségvetési Tanács elemzi és figyelemmel kíséri majd a 2010-es költségvetést" - mondta az [origo]-nak Oblath Gábor. A tanács tagja szerint hiteles, a fenntarthatóság irányába ható, transzparens költségvetésre lenne szükség. A szervezet legutóbbi elemzése szerint a jövő évben a GDP mintegy 1 százalékára, több mint 200 milliárd forintra rúgnak a költségvetési kockázatok.

A központi költségvetés kiadási oldalán a megemelkedett munkanélküliség miatt magasabb passzív munkaerő-piaci ellátások, egyes állami vállalatok működési vesztesége, a bővülő állami kezességvállalás és a recesszió miatt mintegy kétszeresére növekvő kezesség- és viszontgarancia-beváltás, valamint a negatív jegybanki eredmény okozhat többletkiadást. Bevételi oldalon a kockázatok közül a testület szerint kiemelkedik a társaságiadó-bevétel, mivel rendkívül nehezen jelezhető előre a recesszió időszakában felhalmozódó veszteségek elhatárolásából eredő későbbi adóbevétel-elmaradás.

A következő kormányon múlik a költségvetés

A bizonytalansági faktor miatt fontos a nagyobb tartalék képzése, így pesszimistább forgatókönyv esetén 4,5 százalékos GDP-arányos hiány is mérsékelhető a célhoz közeli 4 százalékra. A pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata szerint a világgazdaság bizonytalansága miatt jelentősebb tartalékot képez a kormány, legalább 50-60 milliárdot szánnak az általános tartalékra, a kamatpálya bizonytalansága miatt kamatkockázati tartalék 30-50 milliárdot, a stabilitási tartalék pedig 60-80 milliárdot tehet ki jövőre.

A költségvetési politika hitelességének megteremtése hosszú folyamat, erről 2010-ben még szó sem lesz, de ettől függetlenül az ország megítélése javulhat, mivel régiós összehasonlításban jó helyen áll a költségvetés egyenlege. Hiába tartja majd magát azonban a kormány és a szocialista frakció a nagy csaták árán elfogadott hiánycélhoz, jövőre választások lesznek, nagy eséllyel a Fidesz győzelmével, tehát végső soron rajtuk múlhat majd, hogyan alakul jövőre a költségvetés.