A leminősítés ellenére szárnyal Athén

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek leminősítései után a harmadik nagy hitelminősítő intézet is eggyel rosszabb kategóriába sorolta Görögország adósságkockázati megítélését, ráadásul az osztályzat kilátása arra utal, hogy tovább romolhat a helyzet. Bár leminősítéskor az adott ország tőzsdéjén eladói nyomás szokott kialakulni, Athénban azonban a vásárlók vették kezükbe az irányítást, a befektetők ugyanis rosszabbra számítottak.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings és az S&P után kedden a Moody's is is leminősítette Görögországot: a bejelentés szerint a görög adósosztályzatot az eddigi "A1"-ről "A2"-re sorolta át.

Ugyanakkor az új osztályzatra is negatív kilátás érvényes, ami utalás egy esetleges újabb leminősítésre. A bejelentés után az euró dollárral szembeni árfolyama 1,4323-ról 1,4302-ra süllyedt.

Ritka eset

Leminősítésekor általában zuhanni szokott az ország tőzsdéje, ám Athénban kivételnek számít. Az athéni tőzsdeindex szárnyal, a Wall Street Journal azt írja 3,4 százalékos pluszban nyitott az athéni index, amit egy görög befektetési cég elemzője a Wall Street journal kérdésére azzal magyarázaott, hogy megkönnyebbültek a befektetők, akik sokkal rosszabbra számítottak.

A piaci szereplők vélhetően azt várták, hogy a Moody's több kategóriával lejjebb sorolja a görögöket, így akár B osztályba kerülhettek volna, ezzel szemben a hitelminősítő csak egy lépcsővel lejjebb sorolta be a görög adósságot, vagyis még az A kategória alján van Görögország.

Kevés lesz a növekedés

A leminősítési hullám két hete indult: december 8-án a Fitch Ratings, majd 16-án a Standard and Poor's is visszaminősítette Görögországot, amely így az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes osztályzati sávba. Az S&P ráadásul szintén meghagyta a negatív kilátást az új osztályzatra.

"Görögország adósságproblémáját nem képes csak a növekedéssel megoldani" - idézte a Bloomberg a Moody's egyik elemzőjét. A szakértő hozzátette, az ország nehézségeit a költségvetési intézmények krónikus gyengesége okozza, amely kétségeket ébreszt a kormány takarékossági intézkedésekre való alkalmassága iránt.

Az októberben hivatalba lépett, több jóléti intézkedést is ígérő kormány arról próbálja meggyőzni a befektetőket, hogy képes lesz 2013-ra lefaragni a 12,7 százalékos GDP-arányos hiányt 3 százalék közelébe. Egyelőre nem sok sikerrel: a görög államkötvények árfolyama nagyedik napja esik, ezáltal a hozamuk március óta először emelkedett 6 százalék fölé. A kockázatokat szintén jól tükröző CDS-piaci árazás alapján pedig Görögország - euróövezeti tagállam létére - már az első leminősítés után rizikósabbnak ítéltetett, mint Magyarország.

Kelet-Európát is veszélyeztetik a görög problémák

A görög fejlemények a kelet-európai feltörekvő piacokra is hatnak: a Barclays Capital befektetési bankcsoport véleménye szerint az államcsőd lehetőségét amúgy kizáró Görögország gondjai megnehezíthetik az euróövezeti tagjelölt országok - köztük Magyarország - csatlakozását az eurózónához. A cég szerint a mostani helyzetben valószínűleg Magyarország magas GDP-arányos államadósságára is megint ráirányul majd a figyelem.