Kevesebb a nem fizető adós

Vágólapra másolva!
Két év óta most először csökkent a nem fizetővé váló cégadósok aránya a globális vállalati szférában - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban közölt tavalyi teljes évi összesítésébe. A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a nem befektetési szintre sorolt vállalati adóslistán a tavalyi utolsó negyedévben - mozgó tizenkét havi alapon - 12,5 százalék volt a törlesztési kötelezettségeikkel leálló cégek aránya a harmadik negyedévben mért 12,6 százalék után.
Vágólapra másolva!

A Moody's kiemeli, hogy ez az első csökkenés 2008 eleje óta. A cég előrejelzési modellje a nem fizetői arány meredek visszaesését valószínűsíti az idei év későbbi szakaszára: 2010 végére a hitelminősítő már csak 3,3 százalékra várja a hátralékos cégadósok arányát a világon. Ez alacsonyabb lenne, mint az egy évvel ezelőtti arány, amely 4,2 százalék volt.

A Moody's összesítése szerint tavaly a nem fizetővé vált, spekulatív besorolású cégek száma és a nem teljesítő adósságállomány dollárértéke is minden korábbi rekordot megdöntött. A cég listáján szereplő vállalati adósok közül 2009 egészében összesen 266 állt le törlesztési kötelezettségeinek teljesítésével, és a törlesztési leállások 309 milliárd dollárnyi cégadósságot érintettek.

Egy évvel korábban 105 vállalati adós vált nem fizetővé, 266 milliárd dollár adósság után.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a nem befektetői adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.