Rekord meleg év lesz 2007?

Vágólapra másolva!
A brit meteorológiai intézet szerint nagy esély van rá, hogy a 2007-es év lesz a mérések kezdete óta a legmelegebb év a Földön. Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei ugyanakkor óvatosságra intenek a prognózis kezelésében.
Vágólapra másolva!

A mai számítógépes klimatológiai modellek szinte mindegyike arról tanúskodik, hogy a földi felszíni átlaghőmérséklet a 21. században 2-6 fokot emelkedik. Ennek számos katasztrofális következménye lenne a sarki jégmezők jelentős csökkenésétől kezdve a világtengerek emelkedésén és az ezzel járó népesség-elvándorláson át a gyakoribb időjárási szélsőségek következtében előálló éhínségig, járványokig, amelyek az emberiség nagy részét érinthetik.

A brit szakértők a feltételezésüket a globális felmelegedés és az El Nino (lásd alábbi jegyzetünket) most kezdődő erősödésének együttes fellépésére alapozzák, így az 1998-ban mért rekord megdöntésére 60 százalék esélyt adnak. Az 1961 és 1990 közötti harminc év földi felszíni átlaghőmérséklete nagyjából 14 Celsius-fok, amelyet - a klimatológusok szerint - az idén akár 0,56 fokkal is átléphetünk. A brit meteorológiai intézet egy munkatársa szerint mindez igazolja a klímaváltozás tényét, amit az is megerősít, hogy az utóbbi 150 évben rendelkezésre álló mérések alapján a 10 legmelegebb év mindegyike 1994 utánra esett.

Sokan azonnali intézkedéseket sürgetnek. A Világbank egykori vezető közgazdásza, Nicholas Stern szerint minden további késlekedés megtöbbszörözi a kiadásokat. Magyarországon is gőzerővel folyik a VAHAVA program második fázisa, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozása.

Az ICI Interaktív Meteorológia munkatársai - tekintettel a globális felmelegedés körüli tudományos elméletek sokszínűségére - a 2007-re vonatkozó brit előrejelzést sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudják, nagyon nehéz ilyen konkrét kijelentést tenni. Más a tendencia és más egy konkrét év átlaghőmérséklete. Még ma is megosztottak a klímakutatók a globális felmelegedés kérdéskörében.

Másrészt külön is hangsúlyozzák, hogy a tényleges globális felmelegedés sem jelent egyenletes melegedést, nehéz megmondani, hogy egyes régiókban hogyan valósul meg. Ezért a britek prognózisát semmi esetre se tekintsük magyarországi prognózisnak, nem lenne célszerű erre komoly döntéseket alapozni. Folytatni, sőt gyorsítani kell viszont a klímaváltozásra történő felkészülést.

Mindenesetre a január első fele igen enyhén alakul, itt olvasható részletes prognózisunk.

Kérjük, írják meg véleményüket a klímaváltozással kapcsolatban a [email protected] címre, melyet felhasználunk az éghajlatváltozási stratégia kidolgozásában is.

Az El Nino

Az El Nino a trópusi térségekben bekövetkező jelenség. Bizonyos években az uralkodó keleti passzátszelek gyengülnek, vagy akár meg is fordulnak. Ennek következtében az óceánok nyugati részén az átlagosnál alacsonyabb vízhőmérsékletek jelennek meg, ennek következtében szárazság lép fel. Ugyanakkor az óceánok nyugati partvidékén hőmérséklet-többlet jelenik meg, ami a trópusi ciklonok gyakori kialakulásához, szélsőséges, csapadékos időjáráshoz vezet. Mindezt a tengeráramlások is módosítják. Az El Nino erősödésekor a mérsékelt szélességek átlaghőmérsékletének emelkedését figyelték meg.