Havazás a Tátrában és az Alpokban - síhétvége

Vágólapra másolva!
Pénteken egész nap havazott Szlovákia 1000 méter feletti részein. Szombat hajnalban az Alpok nagy területén esik jelentősebb hó. Az időjárásnak köszönhetően sok magashegyi pálya lett síelhető ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa felett a magasban egy viszonylag lassú, kismértékű lehűlés játszódott le csütörtökön és pénteken. Ennek következtében a térség felett áthaladó frontzónák felhőzetéből a magasabb hegyekben havazás alakult ki. A Kárpát-medence területén pénteken az intenzívebb csapadéksáv a medence északi vidékére húzódott, így a szlovák hegyekben egyre erőteljesebb lett a vegyes halmazállapotú csapadék. A havazás határa 900-1000 méter közé süllyedt, azaz számos síterepen gyarapodott az eddigi - nagyrészt mesterségesen előállított - hóréteg. Az Alacsony- és Magas-Tátra több sípályája is használhatóvá vált a hétvégére.

A hazánkon áthaladt csapadéksáv előzőleg Ausztria keleti hegyvidékén okozott 10-25 centiméteres havazást. Egy újabb frontzóna péntek éjjel éri el az Alpok nyugati lejtőit, szombaton pedig már főként a német és osztrák hegyekben lehet újabb havazásokra számítani. Valahol Tirol keleti határán várhatóan megáll ez a frontzóna, így a keletebbi térségek ebből a havazásból nem részesülnek. A hóhatár az Alpokban szombaton helyenként 800 méter alá csökkenhet.

A havazások után a Tátrában 1000 méteren lassú olvadás várható, a legmagasabban fekvő szlovák pályákon azonban hétfőig fagyni fog. Az Alpokban ennél is kedvezőbben alakul a hétvége a síelők számára, hiszen itt a nulla fok határa szombaton a havazásban 900 méter körül, vasárnap 1000-1300 méter között várható.