Német tornádók, havazás az Alpokban

Vágólapra másolva!
A hazánkban kedd délután nagy viharokat okozó hidegfront már tőlünk nyugatra is letette névjegyét. Miután Németországban két helyen is tornádó alakult ki vasárnap, az erős lehűlésnek köszönhetően kedden az Alpokban a havazás határa helyenként 1300 méterre süllyedt.
Vágólapra másolva!

Hazánkat a kedd délutáni órákban heves záporokkal, zivatarokkal érte el egy markáns hidegfront, amely még vasárnap indult el a kontinens nyugati partjaitól. A front előtt kialakuló erős légköri instabilitás kedvezett a felhőszakadások kialakulásának. Vasárnap Németország északnyugati részén két helyen is tornádót észleltek. Az egyik, néhány perc élettartalmú légörvény 30 házról kapta le pillanatok alatt a tetőt, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A front mögött meglehetősen hűvös, változó nedvességtartalmú levegő áramlik. Kedden a svájci Alpokban a havazás határa helyenként 1300 méterre süllyedt, így érdekes látványt nyújtanak az egy napja még gyönyörű zöld gyeppel borított legelők. Természetesen a hideg nem tart sokáig, a havazás határa szerdára várhatóan 2000 méterre emelkedik.