Országos melegrekord - nyílnak a virágok

Vágólapra másolva!
Nagy területen megdőlt az országos melegrekord, a hőmérséklet sokfelé elérte a 16 fokot, ami április elejének felel meg. A tavaszi időben egyre több helyről érkezik jelentés virágok nyílásáról, rügyfakadásról.
Vágólapra másolva!

Kilenc éve, 1998. január 8-10-én három napos rendkívüli melegben volt részünk, mindhárom nap megdőlt az országos melegrekord. Úgy tűnik, 2007. januárja tújszárnyalta azokat a napokat. A szerdai különleges tavaszi időben a 10-i rekordot adta át a természet a múltnak. Az ország nagy részén melegedett 15 fok fölé a levegő, sőt helyenként a 16 fokot is átléptük.

Sokfelé nyílnak a virágok, rügyeznek a növények, előbújtak a rovarok. Egy későbbi erős lehűlés jelentős károkat okozhat az élővilágban.

Rengeteg energiát spórolt meg eddig Európa a télen. Ha a természet csak kisebb károkat szenved, összességében nyereséges is lehet ez a tél. Majd fél év múlva derül ki pontosan a végeredmény.

Miközben nálunk dúl a tavasz, Távol-Keleten helyenként tombol a tél. A hét legelején Japán északi részén hatalmas hóviharok tomboltak. Mostanra lecsendesedett arrafelé az idő, de Hokkaido szigetén továbbra is fagyos, igazi téli időjárás uralkodik.