Hatalmas zivatarlánc keleten

Vágólapra másolva!
A tavalyi vihar intenzitását elérő felhőszakadás érkezett délután a fővárosba, ami a tűzijáték idejére szerencsésen elvonult, majd jött még egy kisebb hullám. A nagyerejű zivatarok az éjszaka az Alföldön pusztítanak. Az időjárási helyzet más, mint egy évvel ezelőtt, de a légkör erős labilitása miatt további is heves záporokra, zivatarokra számíthatunk. Folyamatosan követtük az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt az érkező hidegfront előterében kialakult instabilitási vonal mentén jött létre egy zivatarlánc, amelyet a fővárosban erős összeáramlás fokozott szélsőséges viharrá. Idén fronttal nem kell számolni, azonban a felettünk lévő fülledt, párás, meglehetősen labilis légtömegben könnyen alakulnak ki zivatarfelhők.

Helyzetkép:

00:00

Egyelőre megnyugszik a légkör a nyugati és a középső országrészben, a nagy zivatarok leépültek, lassan megszűnik a csapadék is.

Továbbra is heves viharok vannak viszont az Alföldön, egy hatalmas kiterjedésű zivatarlánc íveli át az országot Makótól Telkibányáig. Az ív mentén igen nagyerejű zivatarok fejlődnek, errefelé emlékezetesen viharos lesz a mai éjszaka, felhőszakadásokkal, jégesőkkel.

23:00

A fővárost elérte az újabb zivatarzóna, de erősebb cellái szerencsére csak a keleti kerületeket súrolták, a városközpont kevesebb csapadékot kapott. Rövidesen még egy kisebb hullám átvunulására számíthatunk.

Sokkal rosszabb a helyzet az Alföldön, ahol nagy területeken és nagy számban alakulnak ki igen heves zivatarok, melyekben sokfelé előfordul felhőszakadás, jégeső is. Az északkeleten végigvonuló rendkívüli erejű zivatarlánc viszont lassan kilép hazánkból Szlovákia irányába.

22:00

Már a főváros déli határainál tart az újabb viharzóna, továbbra is nagy sebességgel közeledik. Szinte biztosan nem ússzuk meg az újabb komoly zivatarokat, egyes kerületekben akár felhőszakadások is lehetnek. A középső és a keleti országrészt is nagy területeken elborították a nagyerejű zivatarok. A Balaton keleti medencéjében és északkeleten pedig továbbra is kialakulnak újabb cellák.

Szerencsénk volt a tűzijátékkal, de viharos éjszaka elé nézünk.

21:30

Már a Velencei-tó magasságában tart a délről nagy sebességgel a főváros felé közeledő újabb hullámnak az eleje. Ereje jelentősen gyengült, viszonylag kisebb zivatarok fejlődnek benne. Délebbi szakasza azonban továbbra is igen erős, nagy zivatarok törtek ki Mohács-Baja térségében. Budapest határában is kialakult egy erősebb zivatar, de ez szerencsére nem éri el a belvárost.

A legnagyobb zivatargócok továbbra is északkeleten tombolnak, bár elszórtan az Alföldön is kialakulnak komolyabb cellák.

20:30

A budapesti viharban, csapadékban átmeneti szünet várható, lecsendesedett a szél és elállt az eső. Ugyanakkor nagy sebességgel érkezik délről egy újabb hullám, jelenleg igen erős zivatarokkal. Csapadéka rövidesen súrolja a Balaton keleti térségét is, zavarva az ottani esti programokat. A zivatarzóna irányban a főváros felé tart, de kérdéses, hogy lesz-e még elegendő labilitás a légkörben ahhoz, hogy megtartsa energiáját és komoly zivatarokat okozzon az éjjel Budapesten is.

Továbbra is óriási, helyenként a délutáni budapestit is meghaladó erejű zivatarok pusztítanak az északi-északkeleti országrészben, orkánszerű széllökésekkel, felhőszakadásokkal, jégesőkkel. Errefelé komoly károk is várhatók.

20:00
A viharzóna intenzív része elhagyta a fővárost, és az északi, északkeleti országrészben okoz ítéletidőt. Helyenként szupercellák is kialakultak a Mátrától délre, de tornádóról eddig nem érkezett jelentés. Az ország nyugati és középső részén átmenetileg megszűnt a csapadék, ugyanakkor Baranyában újabb markáns zivatargócok jöttek létre, amelyek észak-északkelet felé mozognak.

19:00
A fővároson most halad keresztül a vonalba rendeződött viharfront. A felhőszakadás intenzitása és az orkán alapján elmondhatjuk: a tavalyihoz hasonló ítéletidő köszöntött a városra. Szerencsére több órával megelőzte a tűzijátékot, és nem érte váratlanul a budapesti utcai tömegeket.

17:55
A fővárost délnyugati irányból zivatarok érték el. A városhatás miatt intenzitásuk tovább erősödik. A zivatarokat itt is hatalmas esők, néhol jégeső és viharos szélrohamok kísérik. Az alsó rakpartot a vihar idejére kiürítik.

16:30
A Duna déli szakaszán egy erőteljes zivatargóc átlépte a folyót. A Dunántúlon igen heves zivatarok vannak felhőszakadással, jégesővel, viharos szelekkel. A nagyvárosok közül eddig Győrben volt a legszélsőségesebb vihartevékenység. A zivatarzóna közelít Budapest felé, ahol helyi kisebb záporok már most előfordulnak.

15:00
A Dunántúlon többfelé felhőszakadás-szerű esőről érkezett jelentés. Helyenként egy óra alatt az átlagos havi csapadékmennyiség közel kétszerese lehullott! Néhány településen anyagi károk is keletkeztek az utcán hömpölygő áradat következtében.

13:30
A Balaton nyugati medencéjében egy 20-30 km kiterjedésű rendkívül aktív zivatargóc jött létre. Közben a nyugati határszélről beljebb jöttek a kezdeti zivatarok.

12:00
A nyugati határszélt egy hosszan elnyúló felhőzóna érte el, amelynek déli részén heves zivatarok alakultak ki. Szentgotthárd közelében felhőszakadás, jégeső is előfordult viharos széllökésekkel.

Előrejelzés:

A következő órákban a hevesebb zivatarok a keleti országrészt érintik. A Dunántúl és a középső országrész egyelőre fellélegezhet.