Vágólapra másolva!
A Mexikói-öböl térségében szerda este kialakult trópusi depresszió ma reggelre a Saffír-Simpson skála szerinti egyes kategóriájú hurrikánná erősödött. Ezzel egy időben az Atlanti-óceán felett is kialakult egy trópusi depresszió, amely nyugat-északnyugati irányba haladva Közép-Amerika partjai felé tart. Ma reggelre a Csendes-óceán térségében is kifejlődött egy trópusi depresszió.
Vágólapra másolva!

A hurrikánná erősödött Humberto ma reggel érte el Texas állam partjait, és a hurrikánt kísérő heves széllökések és esőzések közel 400 km hosszú partszakaszon éreztetik hatásukat.

Az előrejelzések szerint a 13 km/órával haladó hurrikánt kísérő heves esőzések veszélyes áradásokat okozhatnak, az idén nyáron csapadékkal amúgy is bőven ellátott államban. Texasban az idei nyár 1947 óta a legcsapadékosabb volt, és most a hurrikán által érintett területeken 120-250 mm csapadék is lehullik egy óra alatt, de néhány helyen meghaladja a 380 mm-t is. A szakemberek ezért attól tartanak, hogy a már amúgy is megduzzadt folyókon könnyen indulhatnak el nagyobb árhullámok.

A hurrikánban fújó szél sebessége eléri a 130 km/órát, a széllökések pedig megközelítik a 160 km/órát. A meteorológusok szerint a vihar a kontinens felett észak-északkeleti irányba halad tovább. Mivel a szárazföld felett nem kap elegendő nedvesség-utánpótlást, erejéből valószínűleg gyorsan veszít majd.

Humberto az idei év nyolcadik elnevezett vihara.

Az Atlanti-óceán felett, a nyílt tengeren is kialakult egy trópusi depresszió a tegnap esti órákban, amelyben a szél sebessége közel 60 km/órás, a széllökések pedig meghaladják a 70km/órát. A vihar várhatóan nyugat-északnyugati irányba mozog tovább Közép-Amerika partjai felé, de az előrejelzések szerint nem fogja elérni a kontinenst.

Ma reggelre egy trópusi depresszió alakult ki a Csendes-óceán térségében is, amely várhatóan péntek, szombat körül éri el Japán déli szigeteit.