Időjárás a világ körül

Vágólapra másolva!
Heves zivatarok a spanyol partokon, havazás Európa északkeleti szélén, kései hóesés Tasmaniában, tornádók a Mexikói öböl környékén: rövid válogatás a Föld jelenlegi időjárásából.
Vágólapra másolva!

Itt Európa közepén a stabil anticiklon miatt meglehetősen eseménytelen az időjárás, a kontinensen azért akadnak mozgalmas helyek is. Több mint egy hete áll fenn sekély ciklonális helyzet a Földközi-tenger nyugati medencéjében, amelynek hatására főként Spanyolország keleti partján, valamint Mallorcán alakulnak ki hatalmas zivatarok. A térségben az ősszel szinte minden héten volt valahol kisebb-nagyobb árvíz.

Norvégiát kedden egy hidegfront érte el, Bergen közelében hat óra alatt 25 milliméter csapadék hullott. Moszkvától már északkeletre jár az a légörvény, amely két napja az orosz fővárosban okozott havazást, a kontinens északkeleti szélén azonban további jelentős hóesés várható.

Az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén nehezen jön meg a jó idő. Az egymást követő frontok hatására kellemetlen, szeles időjárás uralkodik. Rengeteg az eső, 600 méter felett pedig kiadós havazás mond ellent a naptárnak. Az erős frontok hatására időnként 120-130 km/órás szelek dübörögnek.

Jelenleg sehol sincs trópusi ciklon, de a szezont még nem kell temetni. Az USA déli államaiban a Mexikói-öböl felől érkező trópusi, nedves légtömegek, és a magasban északról szivárgó hideg levegő hatására robbanásig feszülő instabilitás jött létre. Ennek köszönhetően a heves zivatarok között tornádók is előfordulnak.

Néhány nap múlva már nem kell messzire kitekintenünk, hazánkban is rendkívül mozgalmassá válik az idő. Mondhatjuk persze úgy is: elromlik.