Klímabarát települések összefogása

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében 2005 óta működő Éghajlatváltozás Kutatóműhely kezdeményezésére hazánkban is létrejött a klímabarát települések hálózata. A már korábban, a programhoz csatlakozott három klímabarát településhez újabb két település, Pilis és Albertírsa is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás kérdése napjainkban már egyre több embert foglalkoztat. Részben az emberi tevékenység, részben a természetes folyamatok következtében zajló klímaváltozás mára már több tudományos vizsgálat által is egyre nyilvánvalóbban alátámasztott jelenség. Ahhoz, hogy az éghajlatváltozás okozta káros hatásokat megfékezzük, vagy legalábbis lassítani tudjuk, minél szélesebb körben kell változtatni életvitelünkön, termelési és szolgáltatási technológiánkon, gondolkodásmódunkon.

Egy alig ezer fős angliai kisváros elhatározta, hogy szén-dioxid mentesen akar élni, amíg ezt nem sikerül teljesen elérniük, annyi fát ültetnek, amennyi ellensúlyozni tudja teljes szén-dioxid kibocsátásukat. Ahogy ez a külföldi példa is bizonyítja, a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak is igen nagy szerepük lehet a változások elindításában, és a klímaváltozás ellen tett lépések akármilyen kicsik is, mégis csak előreviszik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

A 2007. november 17-én tartott Első hosszúhetényi klímanap keretében, a három magyarországi klímabarát település megalakította a Klímabarát Települések Szövetségét. A szövetség a szorosabb együttműködés, és a települési szintű klímavédelem minél szélesebb körű megismertetése érdekében alakult meg, amelyhez két új tag, Pilis és Albertirsa önkormányzata is csatlakozott. Az összefogás célja a települések közös érdekképviselete, egymás klímaprogramjainak segítése.

A klímanapon a szakmai tanácsadás mellett a résztvevők megvitatták Hosszúhetény anyagát, és együtt új ötleteket gyűjtöttek. A társtelepülések megismerkedtek egymás tevékenységével, illetve új technológiákkal.

Az előkészületek befejezése után 2008 januárjától várhatóan mindhárom klímabarát településen a gyakorlatban is elindulnak a klímaprogramok.