Vasárnap olvadás - most menjünk korizni!

Vágólapra másolva!
A hétvégén változik időjárásunk, a csapadékos és viszonylag enyhe vasárnapon a korábban lehullott hó az ország jelentős részén olvadni kezd. Így a téli sportok szerelmeseinek érdemes most kihasználniuk a hideg időt.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon csapadékot hozó frontjai a hétvégén hazánk területét is elérik. A magasban tehát enyhébb és nedvesebb levegő áramlik az ország fölé. Azonban a Kárpát-medence térségébe beszorult hideg levegőt a délies szél csak nehezen tudja kimozdítani. Ezért a modellfuttatások eredményei még meglehetősen vegyes képet mutatnak arra vonatkozóan, hogy a vasárnapra előrejelzett nagy mennyiségű csapadék milyen halmazállapotú lesz. Várhatóan csak az ország északi, északkeleti területein, ahol a hideg levegő még beszorul, lehet havazásra számítani, máshol havas eső, ónos eső és eső formájában hullik a csapadék.

Akik korcsolyázni vagy síelni készültek a napokban, azok inkább a mai vagy a holnapi napot válasszák. Ekkor még kedvező feltételek várják a téli sportok szerelmeseit.

Január elseje óta lehet korcsolyázni a Velencei-tavon, a szabályok megtartásával. A tónak korcsolyázásra kijelölt részein is lehetőleg csak ott menjünk a jégre, ahol ismerjük a part menti vizet, strandok területén, a parthoz közel. A Balaton még nem alkalmas korcsolyázásra, ugyanis az átlagos jégvastagság nem éri el a tíz centimétert, ami megfelelő lenne. A déli parton, ahol a jégpáncél vastagsága már meghaladja a 10 centimétert, sokan rámerészkednek a jégre, de mielőtt korcsolyát ragadnánk, mindenképp kérjünk tájékoztatást a jég vastagságáról és maradjunk a parthoz közel.

A magyarországi sípályák többsége is nyitva tart már.

Az enyhe, csapadékos vasárnap után várhatóan sokfelé olvadni kezd az elmúlt hetekben lehullott hótakaró, és a tavak jegei sem lesznek alkalmasak már a sportolásra.