Változékony hétvége

Vágólapra másolva!
A csendes, szép tavaszi idő csak átmenetileg költözött a Kárpát-medencébe. Szerdán vastag felhőzet érte el a térséget. Az ismét változékonnyá, és egy-két fokkal hűvösebbé vált időben nehéz feladat a szabadtéri programok megszervezése. Szerencsére fagyok nem lesznek, de átmenetileg lelassul a növények növekedése.
Vágólapra másolva!

A március második felét jellemző nagy európai viharok erős hőcserét okoztak a kontinensen az északi és déli vidékek között, melynek következtében jelentősen csökkentek a hőmérsékleti eltérések. A különbségek csökkenése a ciklonok aktivitását is gyengítette, átmenetileg anticiklon épülhetett fel Közép-Európában. A térségben néhány napig igen kellemes, napos idő köszöntött be. Szerdán azonban egy legyengült hidegfront és a tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon melegfrontja egyszerre közelítette meg a térséget.

Egész napos borultságra a hét hátralevő részében sem kell számítani, de a változó felhőzet mellett gyakoriak lesznek az esők, záporok, sőt helyenként zivatarok is előfordulhatnak. A hőmérsékletek kissé visszaesnek az ilyenkor átlagos 13-14 fokos értékekre. A gyorsan változó felhőzeti- és csapadékviszonyok miatt a szabadtéri tevékenységek tervezése továbbra is nehézkes.

Fel kell készülnünk arra, hogy a kirándulásokat, sétákat, kerti munkákat gyakran szakítják meg záporok. Rétegesen öltözzünk, esőkabáttal is érdemes felszerelkezni. A növények növekedése újból lelassul, a virágok beporzását végző rovarok aktivitása is csökken átmenetileg. Fagy viszont a szél és a felhőzet miatt nem várható.

Az erős változékonyságnak köszönhetően a légszennyezettség csökkent, a belvárosok levegője is viszonylag tiszta.

Pénteken és a hétvégén több órára kisüt majd a nap, de a jövő hét elején sokfelé kell ismétlődő eső, zápor kialakulására számítani.