Tombol a nyár Dél-Európában, nyugaton hűsölhetünk

Vágólapra másolva!
Változékony képet mutat Európa időjárása a hétvégén. Északnyugat- és Nyugat-Európa felett csapadékosabb időjárással találkozhatunk, míg a mediterrán országokban szinte zavartalan a napsütés, igazi nyári idő uralkodik.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő markáns ciklon okoz kiadós csapadékot az északi országokban. A ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része eleinte csak Nyugat-Európában, később Közép-Európában és a Kárpát-medence térségében is heves záporokat, zivatarokat okoz. A front vonulását a levegő lehűlése is jelzi, a tartósan csapadékos területeken a hőmérséklet csak kevéssel emelkedik 20 fok fölé. A mediterrán országokban és Kelet-Európában is anticiklon alakítja az időjárást. Spanyolországban és Olaszországban a zavartalan napsütés mellett 35 fok feletti maximumokat mérhetünk.

Szombaton délután már elhagyja Közép-Európát a hidegfront és ismét szárazabb levegő áramlik a térségbe. A nappali felmelegedés folyamatosan erősödik, és vasárnapra már ismét 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

A Brit-szigetek térségét egy markáns ciklon éri el, lehűlést és kiadós csapadékot okozva a szigetországban. A következő napokban kevéssel 20 fok alatti hőmérsékleteket mérhetünk a térségben. A hétvégén a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő ciklon miatt a felhősebb és naposabb időszakok mellett sokszor alakul ki csendes eső, zápor a térségben.

A hétvégén nyaralni induló napsütést és meleget kedvelő utazók a mediterrán országok egyikében sem csalódhatnak. A Földközi-tenger térségében a hétvégén is sok napsütésre, forró nyári időre van kilátás. A tenger hőmérséklete általában 24, 27 fok között alakul, fürdőzéshez ideális. A sok napsütés miatt azonban nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a déli órákban, ha tehetik, kerüljék a tűző napon való tartózkodást.