Erdőtűz és lavinák - időjárás a Föld körül

Vágólapra másolva!
Többméteres hó Afganisztánban, rekord esők a déli kontinensen, újabb erdőtűz-veszély Kaliforniában, áradások és lavinák Európában. Extrém időjárási világkörkép január közepéről.
Vágólapra másolva!

Afganisztánt sok egyéb baja mellett most az időjárás is sújtja. Az országban helyenként két hetes folyamatos havazással kezdődött el a 2008-as év. A hóréteg vastagsága többfelé meghaladja a három métert. Az ítéletidő 120 áldozatot szedett, ebből hatvanan az ország nyugati tartományában, Heratban vesztették életüket.

Ausztrália északkeleti vidékén tovább tart a rendkívüli esőzés. Queensland állam keleti partjainál a korall tenger felett örvénylő ciklon okoz rengeteg csapadékot. Nem egy helyen napi 300 milliméternél is több, rekord mennyiségű csapadék hullik, ami hazánk féléves átlagos csapadékmennyiségének felel meg.

Az Egyesült Államokban a Nagy-tavak környékén tart az az erős hidegfront, amely a helyi szakemberek szerint vasárnapra eléri a keleti parti metropoliszokat is. Ugyanakkor Kalifornia déli részén a belső, sivatagi területek felől 120-130 km/órás szél fúj, amely rendkívül száraz levegőt szállít a térségbe, ismét erdőtüzek fenyegetnek.

Európában sem unalmas az időjárás. Az Alpok nyugati és déli vidékén szerdán tetemes mennyiségű hó hullott, Svájcban számos hegyi főúton fél napig megbénult a közlekedés. Péntektől azonban erőteljes melegedés veszi kezdetét, amely fokozott lavinaveszélyt jelent az nagy hegyek közelében. A Brit-szigeteken az egymást nagyjából 24 óránként követő frontok következtében sokfelé kiléptek a folyók a medrükből. Ugyanez jellemző Dél-Skandináviára is.

Hazánkban a következő napokban legfeljebb szelídebb szélsőségekkel találkozhatunk. Vasárnap és hétfőn helyenként veszélyben lehetnek az adott napra vonatkozó melegrekordok.