Hullámzó időjárás a héten

Vágólapra másolva!
Gyors folyamatok jellemzik a hét időjárását. A hétfői kánikulát lezáró zivatarok után kedden frissebb légtömeg érkezik. Szerdától ismét melegszik a levegő, a rövid hőhullám pénteken hoz újabb hőséget. A hétvégén markánsabb hidegfrontra van kilátás, időnként őszi jellege is lehet az időjárásnak.
Vágólapra másolva!

A hét időjárása leginkább egy hullámvasúthoz hasonlít. A hétfőn tetőző hőhullámot zivatarok zárják le, amelyek mögött kedden 6-7 fokkal hűvösebb levegő érkezik. Persze még így is legfeljebb egy-két fokkal lesz hűvösebb az idő, mint az átlagos. A záporok és a megélénkülő szél hatására kitisztul a Kárpát-medence levegője. Kedd délután a napos, kissé szeles idő tipikusan kedvez a sportoláshoz, városnézéshez. A belvárosok levegője is tiszta lesz. Állóvizeink hőmérséklete csak néhány fokot csökken, általában 22-23 fok körül lesz a mélypont.

Csütörtökön univerzális időnk lesz. A 28 fok körüli délutáni hőmérsékletek és a napsütés mind a strandoláshoz, mind pedig a kiránduláshoz, túrához kedvez. Ekkor már a szél sem fog zavarni. A napsugárzás ereje a napfordulóhoz képest már jelentősen csökkent, de a 12 és 14 óra közötti időszakban még fontos a bőrünk aktív és passzív védelme.

Pénteken a rövid meleg időszak tetőpontjához érkezik, nagy hőségre, és kora délutánig növekvő légszennyezettségre készülhetünk. A túrához, sporthoz ezen a napon kedvezőtlenül magasak a hőmérsékletek. Várhatóan péntek délután-este érkezik egy újabb, a hétfő estinél erősebb hidegfront heves záporokkal, zivatarokkal.

A hétvége nagy valószínűséggel a lehűlés jegyében telik. Számottevő csapadékra szombaton van nagyobb esély, vasárnap száraz és hűvös levegő jön. A borongós időszakokban akár őszi jelleget is ölthet az időjárás. Kellemetlenül erős szélre készülhetünk.