Vágólapra másolva!
A hét elején kialakult, Gustav nevet viselő trópusi ciklon kedden délután érte el Haiti partjait, hatalmas esőzéseket okozva az országban. Az útját nyugat, északnyugat felé folytató vihar Jamaica és Kuba érintése után, hétvégén az amerikai partokat is megközelíti.
Vágólapra másolva!

Az idei Atlanti-óceáni hurrikánszezon hetedik vihara, Gustav, amely hétfő délután alakult ki a Karib-tenger térségében. A ciklon nagyon gyorsan fejlődött, alig 24 óra alatt trópusi depresszióból, a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú hurrikánná erősödött.

Mikor Gustav kedden délután elérte Haitit már 145 km/óra feletti átlagos szélsebességet és 185 km/órás széllökéseket mértek benne. A lezúdult hatalmas mennyiségű csapadék az országban több helyen is földcsuszamlások kialakulásához vezetett, melyben 2 ember életét vesztette 5 pedig megsérült.

Miután a hurrikán elhagyta Haitit, valamelyest veszített erejéből, de az előrejelzések szerint a meleg tengerfelszín által biztosított energia- és nedvesség-utánpótlásnak köszönhetően Gustav a hét végére akár a Saffir-Simpson skála szerinti III-as kategóriájú hurrikánná is növekedhet.

A viharban ekkor a 185 km/órás átlagos szélsebesség mellett a széllökések már meghaladják majd a 220 km/órát is.

Gustav szerdán és csütörtökön Jamaica és Kuba partjait is érintve folytatja útját nyugat, északnyugat felé, és a hét végén elérheti a Mexikói-öböl olajtermelő térségét. A Miami székhelyű Nemzeti Hurrikán Központ adatai szerint Gustav lehet az idei hurrikánszezon legerősebb vihara, amely az amerikai partokat is érinti. New Orleansban már elkészítették az evakuálási terveket, de mivel a vihar még elég messze van az Egyesült Államok partjaitól, csak akkor kezdik meg a kitelepítéseket, ha a hurrikán III-as erősségű lesz, és az útja továbbra is az amerikai partok felé vezet.