Őszies idő Angliában, forró nyár Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A hétvégén változatosan alakul kontinensünk időjárása. Akik augusztus utolsó hetén indulnak nyaralni, a mediterrán országokkal továbbra is nagyon jól járnak, a Brit-szigetekre és az Észak-Európába utazók viszont már hűvös, csapadékos, szinte már őszies idővel találkozhatnak.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetek térségét északnyugat felől egy markáns ciklon közelíti meg, de pénteken még csak az ország északnyugati területein okoz esőzéseket. A lassú mozgású ciklon és a hozzá kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része, csak lassan halad kelet felé, de vasárnap már az egész szigetországban kiadós esőzésre, hűvös, őszies időre kell számítani, a hőmérséklet csak néhány helyen éri majd el a 20 fokot.

A kontinens északkeleti területeire utazók sem számíthatnak kellemes időjárásra. A Skandináv-félszigettől keletre elhelyezkedő ciklon pénteken még Oroszországtól Ukrajnán és Lengyelországon át, egészen a Balkán-félszigetig okoz csapadékos, az ilyenkor megszokottnál néhány fokkal hűvösebb időjárást. Szombattól azonban már javul az idő, a ciklon északkelet felé mozog, és vasárnap már csak Oroszország térségében kell esőre, záporra számítani.

A kontinens középső és nyugati területei felett anticiklon helyezkedik el. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatása miatt Franciaországtól, Németországon át, egészen Magyarországig sok napsütéssel, kellemes meleg idővel találkozhatunk. A nyári időjárás a térségben a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik. Így akinek csak most jut ideje egy kisebb nyaralásra, vagy pihenésre a szomszédos országokkal és hazánkkal is biztosan jól jár. A levegő már nem melegszik olyan gyorsan, mint nyár derekán, de a sok napsütésnek köszönhetően így is sokfelé emelkedik majd 25 fok fölé a hőmérséklet.

Franciaország térségét vasárnap egy sekély ciklon éri el, véget vetve a kellemesen meleg, késő nyári időjárásnak. Csapadékosra és hűvösre fordul az idő. A szombati 28 fokos meleg után, vasárnap délután az ország nyugati területein már csak kevéssel emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet.

A tengerpartra utazóknak nincs okuk aggodalomra. A mediterrán országokban kisebb megszakításokkal szinte egész nyáron kellemes, nyaraló idő volt, és ez most sincs máshogy. Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Görögországban is a napsütésé lesz a főszerep az előttünk álló hétvégén. A hőmérséklet minden nap 30 fok felett alakul, sőt Spanyolországban helyenként még most is mérhetünk 35 fok feletti értékeket. A tengerek hőmérséklete is ideális a fürdőzéshez. A Földközi-tenger hőmérséklete általában 24, 26 fok között alakul, ugyanez igaz az Adriára is. Az Égei-tenger hőmérsékletére sem lehet panaszkodni, a 25 fokos vízben még most is bátran lubickolhatunk.