Fél méteres friss hó az Alpokban

Vágólapra másolva!
Az Alpok nagy részén szerdán és csütörtökön kiadós csapadék hullott, amely 1700 méter felett intenzív havazást jelentett, sőt helyenként 1400 méter alá süllyedt a hóesés határa. A friss hó mennyisége az olasz hegyekben sokfelé meghaladta a fél métert. Kétezer méter alatt hétvégén jelentős olvadásra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

A hét közepén egy mediterrán ciklon alakult ki a Földközi-tenger középső medencéje felett. A légörvény felhőzetéből az olasz csizma déli vidékétől egészen az Alpok északi széléig jelentős mennyiségű csapadék hullott. A legnagyobb mennyiséget Észak-Olaszországban mérték. Az Alpok déli részén 1700 méter felett havazott, Svájcban a hóhatár néhol 1300 méterre csökkent.

Míg Németországban 5-15, Svájcban általában 20-40 centiméter friss hó hullott, Itália északi hegyeiben pedig sokfelé meghaladta a fél métert a friss hó mennyisége. Hasonlóan vastag friss hóréteg keletkezett Szlovénia legmagasabb hegyein.

Pénteken az Alpok délkeleti részén is megszűnik a csapadék. A hét végén kisebb melegedés kezdődik a térségben, amely 2000 méteres szintig jelentős, helyenként teljes hóolvadással jár.