70 centi hó egy nap alatt az USA-ban

Vágólapra másolva!
New York állam északnyugati részén hétfőn egy speciális időjárási helyzetnek köszönhetően 50-70 cm hó hullott. Bár a nagy hó átmeneti fennakadásokat okozott a közlekedésben, a térség különleges fekvése miatt a helyiek fel vannak készülve a szélsőséges havazásokra.
Vágólapra másolva!

A Nagy-tavak környékére sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezett a hét elején, amely tovább robog déli irányba az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén. A tavak széllel ellentétes, délkeleti partvidékén az ilyenkor szokásos tó-hatás jelentkezett. Ennek lényege, hogy az érkező száraz, fagyos levegőben a viszonylag enyhe tófelszín felett gyors felhőképződés indul el, heves hózáporok törnek ki, miközben a hóviharok a szélnek megfelelően délkeletre elhagyják a tóvidéket. A leghíresebb ilyen térség az Ontario-tó és New York állam találkozásánál fekszik.

Hétfőn a partoktól 60-80 km-re lévő hegyvidéken alakult ki a leghevesebb havazás, helyenként 70 centis friss hóréteg hullott egy nap alatt, ami néhány órára megbénította a közlekedést a térségben. A jó felkészültség miatt azonban a rend hamar helyreállt, hiszen ezen a vidéken a napi fél métert meghaladó friss hó sem ritka. 2007-ben egy többnapos havazássorozatnak köszönhetően a szintén New York állambeli, közvetlenül az Ontario-tó partján fekvő Oswegoban három és fél méteres hó hullott, amivel új rekord állt be.

A héten a tóvidéken folytatódik az sarkvidéki levegő beáramlása erős északnyugti széllel, így a helyiek újabb heves hózáporokra készültek fel.